ЕПС обележио 125 година развоја електроенергетике

02.10.2018.
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ обележило је 125 година

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ обележило је 125 година од почетка развоја електроенергетског система у Србији и изградње прве термоцентрале на Дорћолу уз оцене да је сада ЕПС модерна компанија која постиже одличне резултате и лидер је у региону.

- ЕПС представља једну од најмоћнијих компанија у региону која запошљава 30.000 људи и која годишње производи 40 милиона тона угља и 36 милијарди киловат-сати електричне енергије. Уз подршку Владе Србије и Александра Вучића, председника државе, ЕПС наставља развој и гради нову термоелектрану „Костолац Б3“, реализује пројекат првог ветропарка снаге 66 мегавата, а надамо се да ће ускоро почети и градњу нових производних капацитета у термо и хидро сектору. Реч је о модернизованој компанији која је лидер у својој индустрији, али и у укупној индустрији у Србији и региону. Кроз снажне инвестиције и нове пројекте желимо да задржимо ЕПС на том нивоу – рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике на обележавању јубилеја ЕПС-а.

На свечаности у Старом двору Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС је истакао да је ЕПС снажна компанија која је превазишла многе изазове.

- ЕПС у последњих пет година достиже видљиви напредак који се паралелно одвија са развојем привреде и инфраструктуре у Србији. И ову 2018. годину, ЕПС ће завршити са позитивним резултатом, што ће бити трећа година за редом. Наставићемо са инвестицијама у градњу капацитета и унапређење пословања, јер су стабилна производња и дистрибуција електричне енергије предуслов за изградњу аутопутева, фабрика и отварање радних места – рекао је Грчић.

На свечаности је додељена и награда ЕПС-а за допринос развоју електроенергетике у Србији. Повељу са плакетом „Ђорђе Станојевић“ је у име председника Александра Вучића, који је у Москви, примио Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије истакавши да је будућност Србије у електропривреди без које се не може развијати ни четврта индустријска револуција.

- Не може се замислити развој роботике без електричне енергије и ако мислимо да као економија и привреда опстанемо ми то нећемо успети без ЕПС-а. То је компанија која је водећа у овом делу Европе и желим вам да врло брзо не будете само главни играч на српском тржишту, већ и да пређете границе и будете апсолутни господар у електричној енергији на Балкану - поручио је Селаковић.

За допринос развоју ЕПС-а захвалнице су додељене Министарству рударства и енергетике, Министарству привреде, Министарству унутрашњих послова, Безбедносно-информативној агенцији, Немачкој развојној банци, Марку Чадежу, председнику Привредне коморе Србије, Марку Парезановићу из БИА и Лију Манчангу, амбасадору Народне Републике Кине.

- ЕПС је велика, снажна и способна компанија која је дала огроман допринос привлачењу кинеских компанија и инвестиција у Србију. ЕПС продаје производ по повољној цени и пружа одличну услугу која даје предност Србији. Желим вам још већи успех – поручио је Ли Манчанг, амбасадор НР Кине.

Дан „Електропривреде Србије“ традиционално се обележава 6. октобра, када је 1893. године са радом почела прва термоцентрала у Србији, у Београду, на Дорћолу, захваљујући професору Ђорђу Станојевићу.

Врх