Повратак на почетну страну
Lat

 ЕПС обележио 125 година развоја електроенергетике

02.10.2018.
Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ обележило је 125 година

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ обележило је 125 година од почетка развоја електроенергетског система у Србији и изградње прве термоцентрале на Дорћолу уз оцене да је сада ЕПС модерна компанија која постиже одличне резултате и лидер је у региону.

- ЕПС представља једну од најмоћнијих компанија у региону која запошљава 30.000 људи и која годишње производи 40 милиона тона угља и 36 милијарди киловат-сати електричне енергије. Уз подршку Владе Србије и Александра Вучића, председника државе, ЕПС наставља развој и гради нову термоелектрану „Костолац Б3“, реализује пројекат првог ветропарка снаге 66 мегавата, а надамо се да ће ускоро почети и градњу нових производних капацитета у термо и хидро сектору. Реч је о модернизованој компанији која је лидер у својој индустрији, али и у укупној индустрији у Србији и региону. Кроз снажне инвестиције и нове пројекте желимо да задржимо ЕПС на том нивоу – рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике на обележавању јубилеја ЕПС-а.

На свечаности у Старом двору Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС је истакао да је ЕПС снажна компанија која је превазишла многе изазове.

- ЕПС у последњих пет година достиже видљиви напредак који се паралелно одвија са развојем привреде и инфраструктуре у Србији. И ову 2018. годину, ЕПС ће завршити са позитивним резултатом, што ће бити трећа година за редом. Наставићемо са инвестицијама у градњу капацитета и унапређење пословања, јер су стабилна производња и дистрибуција електричне енергије предуслов за изградњу аутопутева, фабрика и отварање радних места – рекао је Грчић.

На свечаности је додељена и награда ЕПС-а за допринос развоју електроенергетике у Србији. Повељу са плакетом „Ђорђе Станојевић“ је у име председника Александра Вучића, који је у Москви, примио Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије истакавши да је будућност Србије у електропривреди без које се не може развијати ни четврта индустријска револуција.

- Не може се замислити развој роботике без електричне енергије и ако мислимо да као економија и привреда опстанемо ми то нећемо успети без ЕПС-а. То је компанија која је водећа у овом делу Европе и желим вам да врло брзо не будете само главни играч на српском тржишту, већ и да пређете границе и будете апсолутни господар у електричној енергији на Балкану - поручио је Селаковић.

За допринос развоју ЕПС-а захвалнице су додељене Министарству рударства и енергетике, Министарству привреде, Министарству унутрашњих послова, Безбедносно-информативној агенцији, Немачкој развојној банци, Марку Чадежу, председнику Привредне коморе Србије, Марку Парезановићу из БИА и Лију Манчангу, амбасадору Народне Републике Кине.

- ЕПС је велика, снажна и способна компанија која је дала огроман допринос привлачењу кинеских компанија и инвестиција у Србију. ЕПС продаје производ по повољној цени и пружа одличну услугу која даје предност Србији. Желим вам још већи успех – поручио је Ли Манчанг, амбасадор НР Кине.

Дан „Електропривреде Србије“ традиционално се обележава 6. октобра, када је 1893. године са радом почела прва термоцентрала у Србији, у Београду, на Дорћолу, захваљујући професору Ђорђу Станојевићу.

Врх