Енергетска ефикасност

Електричне жице зује сад је време штедње струје

Децо моја шта се чује, неизбежна штедња струје​ ​

Уштеда и сигурност кроз енергетску ефикасност

Како да смањите рачун за електричну енергију за 10 до 15% и тиме уштедите новац, а да се при том ни за моменат не одрекнете комфора и свакодневних потреба и навика? То можете да постигнете ако се понашате енергетски ефикасно, и заправо је веома лако.

Енергетска ефикасност односи се на техничке уређаје, и на одређене мере и понашања, када је циљ да сведемо потрошњу енергије на минимум, а да при томе не нарушимо ниво комфора, нити ефикасности у обављању посла. Резултат повећане ефикасности су значајне новчане уштеде, али не треба занемарити и директан утицај на очување животне средине. Штавише...

Начин производње електричне енергије има велики утицај на климу и животну средину. Количине електричне енергије које се могу уштедети ако сте енергетски ефикасни су као да имамо још једну електрану. Бити енергетски ефикасан данас је модел понашања у најразвијенијим земљама света и постаје све више и одраз културе. У Србији се потроши 2,5 пута више струје од светског просека по јединици друштвеног производа, и до 2018. године морамо да смањимо потрошњу електричне енергије за девет одсто, да бисмо сачували своје природне ресурсе за будуће генерације.

Шта је потребно да урадимо? Потребне су мале промене у понашању када рукујемо апаратима у домаћинству. Потребно је да се придржавамо малих савета, на које ћемо подсетити кроз серијал текстова у наредном периоду.

Можда се питате какве везе има енергетска ефикасност са „Електропривредом Србије“? Пре свега, наша обавеза је да обезбедимо стабилно и поуздано снабдевање за све купце. Основни предуслов за то је да сложени техничко-технолошки систем буде сигуран, као и ресурси. Један од најважнијих услова за стварање и одржавање сигурног и поузданог система јесте и рационална потрошња електричне енергије, свих нас, заједно, јер енергетска ефикасност директно води повећању квалитета живота, конкурентности привреде и енергетској безбедности.

 

Провера енергетске ефикасности дома

Сваки власник стана или куће може лако да уради проверу енергетске ефикасности сопственог дома. Потрeбно је само обићи просторије, применити одговарајуће измене и тиме учинити дом енергетски ефикасним.

Уколико користите обичне сијалице, замените их штедљивим - CFL сијалицама или LED лампицама. Такође, искључите светла у собама када не боравите у њима и пронађите најефикасније место за осветљење. Уколико су зидови окречени у светле нијансе, рефлектоваће више светлости, па неће бити потребе за додатним осветљењем.

Проверите да ли су водоводне цеви изоловане. Уколико нису, изолујте их и већ сте на добром путу.

Због лоше изолованих прозора и врата и места на фасади где су монтиране спољне јединице клима уређаја, често се дешавају значајни губици топлоте или хладноће, у зависности од годишњег доба. Зато треба добро запушити све рупе и процепе тракама или другим средствима, попут гита.

 

Светло

Да ли сте знали да енергетски ефикасном употребом светла можемо да остваримо значајне уштеде у потрошњи електричне енергије и тиме смањимо рачун за струју?

Шест обичних сијалица од 25 W дају заједно исту количину светлости као једна сијалица од 100 W. Не само то, већ такав „букет" сијалица, троши чак 50% више енергије. Зато користите једну сијалицу веће снаге уместо више сијалица мање снаге.

Најједноставнији начин да будете енергетски ефикасни је да максимално искористите дневно светло. Зато редовно чистите прозоре, избегавајте постављање превеликог броја биљака испред прозора као и тамне завесе, а у радним просторијама поставите столове тако да буду максимално осветљени сунцем.

Штедљиве сијалице за исту количину осветљења троше пет до шест пута мање електричне енергије и имају и до десет пута дужи радни век у односу на обичне. Дакле, обичне сијалице трају просечно до 1.000 сати, а штедљиве више од 10.000.

Такође, код обичних сијалица у светлост се претвара само 5% уложене енергије, док се остатак претвара у топлоту. Због тога треба угасити светло у просторијама у којима се ретко борави.

Најбоље је изабрати сијалицу А класе. Сијалица Б класе слабије светли, али не троши много више електричне енергије у односу на сијалицу А класе, па може да се купи ако јој је повољна цена.

Избор снаге сијалице зависи од тога где треба да се постави. У табели је приказан оквирни однос снага класичних сијалица са ужареним влакном и „штедљивих сијалица", па најбоље тако се орјентисати.

 

Класична сијалицаШтедљива сијалица
40W9 – 13W
60W13 – 15W
75W18 – 25W
100W23 -30W
150W30 – 52W

 

Боја светла се стручно назива температура светла. Генерално, постоје две боје светла које производе „штедљиве сијалице" - бело и жуто светло, односно топла/мека бела светлост и дневна бела светлост. Препорука је да се за просторије у којима се борави користи мека/топла бела светлост. На пример, неко користи бело светло за читање, пошто ствара бољи контраст црних слова на белом папиру.  Иначе, боја светла се изражава у Келвинима (К). Што је мањи број, то је светло „топлије“. Амбалажа би требало да садржи и овај податак.

Иако облик сијалице можда звучи тривијално, мора се водити рачуна за које сијалично место се купује „штедљива сијалица", јер их има различитих облика, од штапних до спиралних. Разликују се углавном у дужини, односно висини. Сијалична места која су затворена куглама (нпр. у оставама) захтевају краће сијалице, па је ту најбоље узети „штедљиву сијалицу" спиралног облика.

 

Фрижидер и замрзивач

 

Фрижидери су на другом месту великих потрошача у кухињи.

Пре свега, изаберите фрижидер који одговара потребама ваше породице. Имајте у виду да фрижидер средњег капацитета троши 300 kWh годишње, без обзира да ли је пун или празан, а месечна потрошња расте 10-20kWh за сваких 100 литара додатног капацитета. Препоручени капацитет фрижидера изгледа овако: за једну особу од 100 до 150 l, за 2-4 особе од 220 до 280 l, за више од 5 особа до 300 l. Куповином фрижидера који је превелик за ваше потребе беспотребно расипате енергију.

Поставите фрижидере и замрзиваче на што хладније местo у кући (никако у близини шпорета, радијатора или бојлера). Хладнији простор значи већу уштеду енергије, будући да сваки степен мање може да смањи потрошњу електричне енергије и до 6%. Такође, избегавајте изложеност фрижидера и замрзивача сунчевим зрацима. Приликом постављања фрижидера и замрзивача, обавезно оставите довољно простора за вентилацију између задњег дела уређаја и зида (око 10 цм) како не би дошло до прегревања, а тиме и повећања потрошње елeктричне енергије.

Повремено очистите (али пажљиво, да не оштетите цеви) од прашине задњу страну фрижидера где се одводи топлота.

Пре него што отворите врата фрижидера размислите шта вам је потребно и врата фрижидера не држите отворена дуже него што је потребно.

Термостат поставите на средњу позицију. Нижа температура не значи нужно и боље чување хране, а потрошња енергије може порасти и за 10-15%. Немојте стављати у фрижидере и замрзиваче врућа или топла јела. Пре него што топлу храну заледите, охладите је на собној температури, затим у фрижидеру, па тек онда сместите у замрзивач.

Замрзнуту храну би требало одлеђивати прво у фрижидеру, јер на тај начин замрзнута храна при одлеђивању „бесплатно“ хлади другу храну у фрижидеру. Правовремено одлеђујте фрижидере и замрзиваче (кад дебљина леда достигне 3 до 5 мм) јер тако штедите енергију и продужавате радни век уређаја. Стандардна температура замрзавања је 18 степени Целзијуса, а ако подесите температуру за 1 степен, можете да повећа потрошњу електричне енергије и за 5%.

 

Шпорет

Свима је познат моменат када неколико рингли „гори“ на шпорету у жељи да се буде најбољи могући кувар и савршеним обрадује драга особа или породица. У исто време треба спремити главно јело, предјело, дезерт, а још ако има супе и печења... Не само тада, већ и у многим другим случајевима, изостаје свест о енергетској ефикасности и уштеди новца мењањем само неколико навика том приликом, што је веома важно посебно у зимском периоду због веће потрошње и рачуна за струју.

Увек треба да се поклопи посуда у којој се кува. На тај начин се топлота дуже задржава у посуди, а и смањује се кондензација паре по кухињи. Кувајући са поклопцем може да се уштеди и до 20% електричне енергије за кување.

Прилагодите посуђе количини хране која се спрема. Припрема мање количине хране у великој посуди значи губитак енергије. Такође, приликом припреме кафе и чаја треба грејати само потребну количину воде. И опет, треба прекрити џезву поклопцем да би вода што пре прокључала.

Проверите да ли је дно посуде у којој кувате глатко и равно. Храна ће се брже скувати ако посуда пријања боље на грејну плочу шпорета.

Приликом кувања, користите минималну јачину грејања која вам је потребна. Када је вода једном прокувала, смањите јачину грејања на најнижу могућу да задржите кључање. С већом јачином нећете постићи да ваша храна буде брже спремљена, већ ће вода брже испарити.

Искључите ринглу пар минута пре него што мислите да је јело готово, јер ће она задржати високу температуру, а храна ће наставити да се кува. Стаклокерамичка грејна плоча врло прецизно усмерава топлотну енергију на само дно посуде, па је зато ефикаснија од класичних грејних плоча.

Приликом кувања на гасном шпорету припазите да пламен не буде прејак и да не кружи око посуде. То не само да је опасно, већ и додатно расипа топлотну енергију.

Код печења су посебно ефикасне рерне са вентилатором које могу уштедети од 10-15% енергије. Само нека јела захтевају предгревање рерне на жељену температуру. Запамтите да сваких 10 минута предгревања рерне троши 0,06 кWh, што при учесталој употреби током године може допринети повећању годишњих рачуна за струју. Врата рерне држите отворена што краће јер се при сваком отварању изгуби 20% топлоте, а можете је искључити и 10 минута пре краја печења јер дуже задржава топлоту. И наравно, редовно чистите вашу рерну, да бисте додатно уштедели и електричну енергију, и новац.


 

Мали кућни апарати

Микроталасна рерна греје храну од крајева према средини, па уколико кувате разноврснију храну, веће комаде ставите са спољне стране, а тање и мање комаде с унутрашње стране рерне.

Потребно је више времена, а и енергије да загрејете воду у грејачу на којем се ухватио каменац него у чистом и зато редовно чистите грејач од воденог каменца. Можете га једноставно очистити користећи јабуково сирће. И увек загревајте само ону количину воде која вам је потребна за кафу, чај или нешто друго.

Увек искључите рачунар када га не користите. Уколико ипак морате оставити рачунар укључен док не радите, макар искључите монитор, јер он троши више од пола енергије целог система. Упркос предрасудама, укључивање и искључивање рачунара не троши додатну енергију, нити оптерећује рачунар, већ продужује животни век компоненти и омогућава уштеде. Ако оставите монитор укључен целу ноћ, потрошићете енергије колико је довољно за загревање 6 вечера у микроталасној рерни.

Имајте на уму да „стендбај“ функција код разних кућних уређаја, а нарочито код ТВ-а и ДВД-ја, троши и до 6% електричне енергије у домаћинству. Конкретно, ТВ у „стенд-бај“ режиму троши и до 24% енергије у односу на време кад је упаљен.

Пуњачи за мобилне телефоне, лаптопове и дигиталне камере троше енергију и када су уређаји напуњени, и када су укључени у утичницу без уређаја на другом крају. Доказ за то је чињеница да су пуњачи који су укључени у утичницу, а при томе нису у функцији пуњења, и даље загрејани.

Слично томе, електрични уређаји на „стандбај“ режиму годишње могу да достигну и до 10% укупне потрошње електричне енергије.

Будући да су ови уређаји углавном међусобно близу, вреди их укључити у један раздељивач, тј. продуживач, да би могли сви заједно да се укључе и искључе једним притиском на дугме при одласку из стана или пре спавања.

 

Хлађење просторија

Клима уређаји

 

Није потребно просторије расхлађивати на температуру мању од 21 степена Целзијуса. Осим што није добро за ваше здравље, ствара и непотребне трошкове.

Разлика између спољне и температуре просторије у којој боравите не би требало да буде више од пет до 10 степени Целзијусових.

Инсталирајте клима уређај ван директног домета сунчеве светлости.

Редовно одржавајте филтере за прочишћавање и спољну јединицу уређаја за хлађење.

Смањите потребну количину енергије за хлађење добром изолацијом зидова и прозора


 

Енергетски разреди и потрошња електричне енергије


Ако купујете нове уређаје и бирате оне са ознаком „енергетске звездице" - ENERGY STAR то је паметан избор, јер су такви уређаји у групи са најмањом потрошњом електричне енергије.

У продавницама техничке робе скоро сви кућни апарати и електрични уређаји имају налепнице са ознакама енергетског разреда и просечну потрошњу електричне енергије при коришћењу тих уређаја. Скала енергетских разреда исказана је словима: „А“ – „Б“ – „Ц“ – „Д“ – „Е“ – „Ф“ – „Г“…

Енергетски најефикаснији апарати и уређаји, са најмањом просечном потрошњом електричне енергије су уређаји и апарати са ознакама: „ААА“, „АА“, „А“ и „Б“. Када купујемо апарате као што су телевизор или монитор, важно је да обратимо пажњу на потрошњу у режиму “спреман за рад" (“Stand by") . Нови апарати имају видљиво означену потрошњу.


 

Top