ЕПС снажна подршка за развој

22.06.2021.
Потписивање анекса за модернизацију топловода у Обреновцу

 

Потписивањем анекса Споразума и Уговора о изградњи треће магистрале, срушен је и последњи зид који је у протекле две деценије спречавао проширење топлификационе мреже у општини Обреновац. После 39 година од када је прва топлотна енергија потекла из ТЕНТ А ка стамбеним објектима у Обреновцу десила се развојна политика председника Србије Александра Вучића и капитални пројекти који су омогућили да свака месна заједница има школу, фискултурну салу, а кључ развоја су путна и капитална инфраструктура – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, на потписивању анекса три Споразума о сарадњи на реализацији пројекта јавне намене на територији Обреновца. 

Грчић је објаснио да са садашњим капацитетом топловодна мрежа не може да прати даљи развој општине, у највећем пику Обреновац је повлачио до 100 мегавата топлотне енергије, а потписивањем споразума стварају се услови да за две, највише три године, више него дуплира тај капацитет.

- Моћи ћемо да грејемо нешто више од два милиона квадрата, а топлификациону мрежу добиће делови за које није било уопште или није било довољно капацитета, а то су Потића воће, Дудови, Уровци, Кртинска, Звечка, Бело поље, Индустријска зона и центар Обреновца. Наша власт неће бити уписана као кочница развоја, већ најбоља власт која је подржала и спровела политику Александра Вучића и омогућила развој Обреновца – рекао је Грчић. - Сви представници месних заједница треба да знају да се неће кренути са реализацијом топлодалековода за Нови Београд, о чему се последњих година увелико говори, све док се не закопа први ашов и крене са реализацијом пројекта изградње треће магистрале топловода за Обреновац.

Потписан је и анекс два Уговора између општине Обреновац и ЈКП „Топловод“ о финансирању реализације пројекта изградње главне трасе новог топловода треће магистрале, као и уговор између ЈКП „Топловод“ и ПРО ТЕНТ, који ће бити носилац радова у проширењу топлификационе мреже у обреновачкој општини.

Ове документа потписали су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац, Борис Ивковић, директор ЈКП „Топловод“ из Обреновца и Слободан Вујичић, директор ПРО ТЕНТ-а. До 2023. године планирана је изградња треће магистрале од ТЕНТ А до насеља „Потића воће“ у Обреновцу, дужине око пет километара и изградња Источне магистрале са пратећом мрежом. Финансијска средства за реализацију ових пројеката обезбедиће ЕПС у укупном износу од 1,5 милијарди динара.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, подсетио је да су сви људи ТЕНТ-а давали пун допринос развоју града и општине, али је посебно нагласио улогу тадашњег директора ТЕНТ-а, Владислава Мочника који је донео замајац у развоју Обреновца, изградњом Дома културе, обреновачких базена и прве линије топловодне мреже.

- Данашњим потписивањем ових докумената настављамо тај пут и сигуран сам да ће у историји града златним словима бити уписано и име садашњег директора ЕПС-а и нашег суграђанина, Милорада Грчића. Ово је, уједно, и успех читаве једне генерације која је показала да у свом радном веку може да буде довољно способна и кадра да један овако велики подухват оствари. Наравно, уз велику подршку ТЕНТ-а, гиганта у производњи електричне енергије, који је увек био стуб развоја општине Обреновац - рекао је Чучковић. – Реализацијом овог пројекта остварује се и актуелна политика која пружа једнаке шансе свима, а представљаће подстицај за останак људи у месним заједницама Кртинска, Уровци и Звечкој, као и у осталим деловима Обреновца. Ово је уједно и највећи еколошки пројекат у Обреновцу којим ћемо угасити више хиљада индивидуалних котларница који су основни загађивачи ваздуха у општини. То је истовремено доказ да је могућ одржив развој нашег града и може да буде показна вежба за друге у Србији.

Потписивању споразума присуствовали су Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије у ЈП ЕПС, Горан Лукић, директор огранка ТЕНТ, представници локалне самоуправе, општинских јавних предузећа и месних заједница у општини.

 

Врх