Модернизација ТЕ чува енергетску сигурност

08.10.2021.
Потпредседница Владе Србије и в. д. директора ЕПС посетили ТЕНТ Б

 

Када се цео свет, а посебно Европска унија, суочавају са проблемима не само због цена већ највише због стабилности, Србија има довољно електричне енергије, гаса и топлотне енергије и биће тако у свим данима и месецима који су испред нас, поручили су Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике и Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ после обиласка радова на ревитализацији блока Б1 у термоелектрани „Никола Тесла Б“.

Ревитализација блока Б1, снаге 650 мегавата, у ТЕНТ Б почела је 2. маја, планирано је да радови трају 210 дана и да блок буде синхронизован на мрежу 28. новембра. Вредност радова је 90 милиона евра, а снага овог блока биће увећана за најмање 20 мегавата.

- У наредном периоду наћи ћемо заједничко решење за привреду које неће угрозити ЕПС, а довешће до одрживог односа са ценама за привреду, јер високе цене утичу на конкурентност. Хвала свим људима који раде на пројекту ревитализације блока Б1, има их око 600, а сваки дан ранијег завршетка посла значи много за Србију, привреду и ЕПС и тиме се смањује могућност увоза енергије када је цена веома висока. Свака помоћ и подршка државе биће вам доступна 24 сата – рекла је Михајловић.

Она је објаснила да је неопходно боље планирање, веће инвестирање и да ће држава на томе радити заједно са ЕПС. Она је истакла да ЕПС не може сам, зато ће се све радити заједнички и одговорно, јер је то питање опстанка државе, развоја привреде и друштва.

- Први пут после 40 година радимо ревитализацију блока Б1. Три године смо планирали и припремали, наручени су делови из иностранства турбина и генератор, радимо нове млинове и котлове. После данашњег разговора очекујемо да посао можемо да скратимо за 11 дана, односно да траје мање од 200 дана – рекао је Грчић. - Ово је скуп пројекат од 90 милиона евра, где су 20 милиона евра турбина и генератор, а 70 милиона евра котао. Чак 70 одсто посла од тих 70 милиона евра раде српске металске и котларске фирме. Свака котларска фирма је упослена. На челу посла је фирма „ПРО ТЕНТ“ која је основана 2004. године издвајањем из ЕПС када су неки људи из власти имали циљ да распарчају ЕПС.

Грчић је нагласио да данашња енергетска криза у свету указује да је оправдана политика председника Србије Александра Вучића да сваки термо и хидро капацитет обновимо и сачувамо, као и да се неће угасити ниједан инсталисани термо капацитет.

- Обавезни смо да водимо рачуна о заштити животне средине и доказ је напредак у реализацији пројекта градње постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, почели смо такво постројење и овде у ТЕНТ Б. Циљ нам је да у највећој фабрици струје на Балкану, где се производи више од половина електричне енергије реализујемо све пројекте за заштиту животне средине – рекао је Грчић. – Енергетска криза је у потпуности оправдала политику председника Србије да се сваки термо капацитет мора сачувати и обновити уз примену најмодернијих мера за заштиту животне средине.

Први човек ЕПС-а је истакао да у ревитализацији учествује екипа младих инжењера запослених преко конкурса пре неколико година, те да је њихов рад у оваквим пројектима неопходан због будућности ЕПС-а. Грчић се захвалио потпредседници Владе Србије на посети и помоћи коју пружа ТЕНТ и ЕПС за опстанак и унапређење пословања.

Врх