Започело испитивање рада апсорбера Ц1

08.03.2024.
Бели дим из оба апсорбера на ТЕНТ А


Пуштањем  прве количине димних гасова са блока А4, укључен je у рад апсорбер Ц1 на постројењу за одсумпоравање димних гасова на ТЕНТ А,  за блокове А3 и А4 ове термоелектране. У апсорбер пуштени су димни гасови и са блока А3 чиме је практично започело пробно испитивање рада апсорбера Ц1 који ће после 20. марта свакодневно у погону.
Подсетимо, недавно је у пробни рад пуштен апсорбер Ц2 за блокове А5 и А6, када су произведене и прве количине гипса, који је нуспроизвод процеса одсумпоравања.
- Гипс се на овом апсорберу стално производи, и чим га има у довољним количинама шаље се на сушење у силос за складиштење гипса Ц30. Произведени гипс је еуроквалитета, а за сада је рано говорити о томе када ће бити произведене прве количине у апсорберу Ц1, јер се у овом тренутку у апсорбер испуштају мале количине димног гаса. Данас смо кренули са функционалним испитивањима рада апсорбера Ц2 – рекла је Љиљана Велимировић, руководилац пројекта.
Завршетак овог највреднијег еколошког пројекта ЕПС у овом тренутку предвиђен је за крај марта, када ће ОДГ постројење на ТЕНТ А бити пуштено у рад. Његовим радом смањиће се концентрација сумпорних оксида у димном гасу испод 200 милиграма по кубном метру као и прашкастих материја испод 20 милиграма по метру кубном, што је складу са домаћом и европском регулативом. На тај начин ће значајно бити смањен и негативан утицај рада ТЕНТ А на животну средину.

Врх