Рударство неће бити угашено

06.08.2021.
Александар Вучић, председник Србије, примио жене рударе

Верујем у рударство, то је грана привреде која ће тек да расте и цвета и чији ће значај тек да се види, а рударство неће бити угашено, како би многи споља желели – рекао је Александар Вучић, председник Србије Александар Вучић, који је поводом Дана рудара примио 135 жена из рударског сектора Србије. На пријему у Председништву Србије било је 40 жена из огранака „Електропривреде Србије“ – Рударског басена „Колубара“ и „Термоелектрана копова Костолац“.

- Хвала вам, ово је ваше Председништво. Ви сте наше јунакиње и хероине. Ви на најбољи и најхрабрији начин доприносите развоју Србије и стопи економског раста. Србија се неће одрицати својих термо капацитета и имаћете свој посао и за 10, 20 и 30 година, као и они који долазе после вас – нагласио је председник Србије.

Вучић је женама рударкама захвалио на тешком, напорном и одговорном раду додајући да није у стању да им се додворава на начин на који већина других јесте, али да жели да нагласи да без њих и људи који раде у енергетском сектору не би имали довољно струје, нити грејање и да то грађани треба да знају.

- Живимо у ери када се то све подразумева и нико не пита како се обезбеђује струја и грејање, када грађани имају конфор и желе да лети имају 18 и 19 степени, као и зими да имају температуру такву да не морају да носе зимску гардеробу. Ово су те дивне жене које то чине у наше име и запослене су у различитим рударским басенима и термоелектранама. Људи заборављају колико је важна енергетска безбедност. Ако погледате вести из света, многе земље се већ сада суочавају са недостатком струје и гаса и са драматичним повећањем цена на светском тржишту, јер нису водиле рачуна о себи, већ су пратиле модне трендове. Србија неће да прати ту моду, већ потребе Србије и грађана. Зато сте ви веома важни за земљу и верујемо да ћете још много моћи да учините за земљу и наш народ - рекао је Вучић на пријему дама које обављају тежак рударски посао.

У име рудара ЕПС-а, а посебно у име жена, захвалила се Мила Симић, геодетска инжењерка из РБ „Колубара и нагласила да је важно што председник Србије није заборавио оне који вредно и предано раде 365 дана у години у свим временским условима. Она је указала на живот жена у рударском сектору, ноћу, у трећој смени, раме уз раме са мушкарцима.

- С поносом могу рећи да савесно обављамо свој посао у корак са својим колегама. Ускладиле смо своје животе са обавезама на послу, са нимало лаким условима рада. Свесне смо значаја рударског посла, знамо да од сваке ископане тоне угља зависи Србија и живот грађана и привреде ове земље – рекла је Мила Симић, која је у име рудара ЕПС-а председнику Србије уз рударски поздрав „Срећно!“ поклонила рударски шлем.

Пријему су присуствовали Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике и Милорад Грчић,, в. д. директора ЕПС-а.

 

 

Врх