Обележено 49 година рада ТЕНТ А

07.03.2019.
Модернизација блокова за нови век ТЕНТ-а

У Термоелектрани „Никола Тесла А" обележено је 49 година од почетка рада њеног првог производног блока и тим поводом Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ рекао је да је тај дан означио почетак велике енергетске ере у држави.

- Након готово пола века ТЕНТ не само да је сачуван, већ ће два најстарија блока, А1 и А2, ускоро бити модернизована. Током марта биће објављен тендер за реконструкцију блокова А1 и А2, чиме ће ЕПС практично добити два нова блока са већим капацитетима за производњу електричне енергије. Желимо да сачувамо оно што је неко пре нас изградио, али имамо обавезу и да модернизујемо и прилагодимо данашњем времену – рекао је Грчић на обележавању годишњице прве обреновачке термоелектране.

Модернизација ЕПС-ових термоблокова подразумева подизање производних капацитета и прилагођавање еколошким и европским стандардима.

- У складу са тим, недавно је постављен камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А. Градња новог ефикасног блока у Костолцу сада напредује одличним темпом и врло брзо имаћемо нови блок од 350 MW у ТЕ „Костолац Б“. Захваљујући разумевању председника Србије Александра Вучића добили смо зелено светло и најкасније следеће године кренуће радови на наставку реализација пројекта ТЕ „Колубара Б“ у Каленићу – истакао је Грчић и честитао свим женама у ЕПС-у сутрашњи Међународни дан жена.

Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а истакао је да су ТЕНТ и РБ „Колубара“ неодвојиви делови у оквиру ЕПС-а и захвалио свим запосленима који улажу велики напор да они опстану.

- ЕПС је предузеће, а посебно ова два огранка ТЕНТ и „Колубара“, које држи БДП у овој земљи и одржава сваку власт. Ово је најзеленија грана на којој почива Србија – истакао је Ђорђевић и додао да ЕПС у буџет Србије даје више од 56 процената, а при том ни један динар не повлачи из буџета.

Као један од проблема за ЕПС, Ђорђевић је навео Закон о забрани запошљавања, јер су за одржавање тако велике компаније потребни људи.

- ЕПС је често на мети Фискалног савета, ваљда им је криво што ЕПС успева да одржи производњу – истакао је Ђорђевић и нагласио да се Синдикат противи приватизацији ЕПС-а, али и било каквој подели акција јер би то био први корак ка приватизацији.

Проф. др Александар Гајић, члан Надзорног одбора ЈП ЕПС, рекао је да је ЕПС у 2018. години дао девет одсто прихода буџета Републике Србије и да као такав представља најзначајнију компанију без које би развој било које земље био немогућ.

Прослави Дана ТЕНТ-а присуствовали су ветерани ТЕНТ-а, градитељи електране, Мирослав Чучковић председник општине Обреновац, представници СПЦ, синдиката, запослени и пословни партнери.

Врх