Нова градилишта ЕПС-а гаранција енергетске будућности

19.06.2020.
Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, обишао градилиште постројења за одсумпоравање ТЕНТ А


Највећи еколошки пројекат у Србији на изградњи система за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани „Никола Тесла А“ у Обреновцу добро напредује и омогућиће да се емисије сумпор-диоксида смање 10 пута - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ приликом обиласка градилишта тог постројења.

- Овим пројектом не само што гарантујемо чист ваздух за Обреновац, Обреновчане и околину већ овај пројекат гарантује продужетак рада највеће ЕПС-ове термоелектране ТЕНТ А. За систем одсумпоравања у ТЕНТ А уговор је потписан 2017. године, радови сада иду све бољим темпом и очекујемо да постројење буде у функцији од маја 2023. године. То ће смањити емисије СО2 на блоковима А3, А4, А5 и А6 чак 10 пута – рекао је Грчић након обиласка градилишта са Мирославом Чучковићем, председником општине Обреновац. 

Он је захвалио компанији „Мицубиши Хитачи пауер системс“ и „Јединству“ из Ужица на ангажману на реализацији овог пројекта. Грчић је најавио да ће се систем одсумпоравања радити и за два најстарија блока у ТЕНТ А.

- Сачували смо та два блока укупне снаге око 450 МW. Ове године ћемо расписати тендер за ревитализацију и у склопу тога радићемо пројекат одсумпоравања и за блокове А1 и А2 – додао је он.

Први човек ЕПС-а истакао је да је градња система за одсумпоравање у ТЕНТ А друго по величини ЕПС-ово градилиште у Србији, одмах после градилиште за нови блок „Костолац Б3“.

- Ако све буде по плану, до краја године отворићемо и треће по величини градилиште, које је за Обреновчане, Лазаревчане и цео Колубарски округ можда и најважније. Наставићемо после готово 40 година градњу термоелектране „Колубара Б“ у Каленићу са блоком снаге 350 МW. Сви ови велики пројекти показују да Александар Вучић, председник Србије и Влада Србије имају политику да ЕПС мора да се ојача и прошири – рекао је Грчић.  

Он је рекао и да је ЕПС потписао уговор у Републици Српској о заједничком улагању са Електропривредом Републике Српске.

- После 40 година Влада Србије и Влада Републике Српске, ЕПС и Електропривреда Републике Српске крећу у реализацију пројекта изградње хидроелектрана на Горњој Дрини. Градићемо три хидроелектране снаге по 120 мегавата. Све ово показује да Србија има енергетску стабилност и озбиљну будућност у енергетском смислу – нагласио је Грчић.

Председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да радови у ТЕНТ А показују да је територија Обреновца највеће градилиште у Србији и додао да су у Обреновцу реализоване инвестиције од 500 милиона евра у аутопут, фабрику Меита и мост преко Колубаре и Саве.

- Других 500 милиона евра су улагања у ТЕНТ-у, међу којима је и систем одсумпоравања који ће трајно дефинисати здраву животну средину у Обреновцу и продужити радни век електране за минимално пет деценија – рекао је Чучковић.

Он је додао да ће Обреновац који је на Сави већ 169 година, у оквиру инвестиције у ТЕНТ А добити луку која представљати нови потенцијал за развој општине.

- Сви градитељи који су данас овде раде за будућност малишана који су сада у основној школи, који ће свој посао пронаћи у термоелектрани у будућности. Инвестиције доприносе да Србија остане енергетски независна земља да сами правимо своје планове и трајно на овом простору будемо локомотива развоја и Београда и целе Србије – истакао је Чучковић.

Председник синдиката радника ЕПС-а Милан Ђорђевић  истакао је да је постројење за одсумпоравање производ деценијске борбе и одговор на захтеве ЕУ и све што се од ЕПС-а тражи.

- Ми покушавамо да будемо репрезентативна фирма у Србији, на Балкану и у Југоисточној Европи и надам се да ће ЕПС изградњом оваквих фабрика, еколошким чишћењем наћи своје место под сунцем у ЕУ једног дана – рекао је Ђорђевић. 

Он је захвалио директору Грчићу и председнику Вучићу који су како је оценио најзаслужнији за просперитет у ЕПС-у.

- ЕПС је жила куцавица и ова влада је то препознала боље него све друге раније, али то не значи да треба да се опусте, а синдикат је ту да их контролише да раде још боље – рекао је председник Синдиката радника ЕПС-а.


Врх