ЕПС испунио планове у 2018. години

02.01.2019.
ЕПС испунио планове у 2018. години

(Београд, 2. јануар 2019. године) У 2018. години “Електропривреда Србије" је испунила планове и повећала производњу, добила енергетску дозволу за ветропарк у Костолцу, а у 2019. планирано је да укупна производња електричне енергије у Србији буде увећана за четири одсто, на 40 милијарди kWh, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, који је заједно са Милорадом Грчићем, в. д. директора ЈП ЕПС посетио запослене у ЕПС-у.

На ЕПС-овој утоварној станици у Вреоцима, са које се угаљ из РБ „Колубара" пругом допрема до Термоелектрана “Никола Тесла", Антић је захвалио ЕПС-у и запосленима што раде и празницима, 365 дана у години, 24 сата дневно истичући да је празничног, другог дана у 2019. на утоварној станици био обичан радни дан.

- Укупна енергетска ситуација у Србији је потпуно стабилна и сигурно је снабдевање свим кључним енергентима за грађане и привреду. У оквиру ЕПС-а на коповима, у “Колубари" и Костолцу, у 2019. планирана је производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 одсто више него у 2018. Влада Србије и Министарство рударства и енергетике подржаће запослене у ЕПС-у да би се остварио амбициозни циљ бруто производње од око 40 терават- часова електричне енергије у 2019. У Србији су у производњу ушли и капацитети из енергије ветра, али ипак кључ стабилности енергетског система лежи у производњи ЕПС-а у термо сектору - навео је министар и пожелео свим запосленима срећну Нову годину.

Антић је рекао да је ће у 2019. једна од кључних ствари бити почетак активности на пројекту одсумпоравања у ТЕНТ Б, да је важан је и пројекат за изградњу нове термоелектране „Колубара Б" и оцена њене оправданости, а да би до краја 2020. требало би да се заврши нови блок Б3 у Костолцу.

- Велика вест за ЕПС је да је последњег дана прошле године, добијена енергетска дозвола за изградњу ветропарка у Костолцу. Веома смо срећни да се тако завршила 2018. година и очекујемо да ће изградња тог ветропарка почети у трећем кварталу 2019. ЕПС је испунио планове, успели смо да произведемо угаљ у довољној мери, а струју смо произвели за 1,2 одсто више него у 2017. – рекао је Грчић и свим запосленим у ЕПС-у честитао новогодишње празнике и пожелео им, као и њиховим породицама, здравље и срећу.

Миодраг Ранковић, председник синдиката РБ „Колубара“ је рекао да се у станици у Вреоцима утовара угаљ захваљујући којем Србија „сија“ 365 дана у години и додао да рудари одговорно раде свој посао и да ће Србија „сијати“ све док рудари копају угаљ.

Обиласку утоварне станице у Вреоцима присуствовали су и Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и представници пословодства ЕПС.

Врх