Влада Србије постала власник 100 одсто „ЕПС Дистрибуције“

29.12.2020.
Потписан уговор о преносу оснивачких права

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике и Милорад Грчић, в .д директора ЈП ЕПС потписали су уговор којим се оснивачка права ЕПС-а над Оператором дистрибутивног система  „ЕПС Дистрибуцијом“ преносе на Владу Србије.

- Коначно јасно подељене делатности повећаће ефикасност оба предузећа, која ће остати у државном власништву. Држава ће јачати ЕПС инвестицијама у нове капацитете, и у заштиту животне средине. Визија која не треба да се спроведе у наредних 20 година, него што пре, је да ЕПС буде регионално моћно предузеће. Визија за оператора дистрибутивног система је да губици буду сведени на најмању могућу меру, а то значи да буду најмање неколико пута нижи него сада. Потрошачи треба да буду задовољни и квалитетом електричне енергије, а не само количином и испоруком – рекла је Михајловићева.

Она је радницима „Електропривреде Србије“ и „ЕПС Дистрибуције“ поручила да верују прво у своје фирме и у Владу Србије.

- Учинићемо све да радници могу несметано да обављају своју делатности. Нема бојазни да ће ЕПС или ОДС бити приватизовани. Те компаније су наше злато које ћемо чувати и даље развијати. Нема бојазни ни да ће било ко остати без посла јер су компанијама потребни радници, пошто их нема довољно. У наредних годину дана очекујем резултате јер не треба много да ОДС буде још бољи, и да ЕПС почне радове на новим хидроелектранама и новим постројењима која се тичу заштите животне средине – истакла је Михајловићева.

Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС-а рекао је да је пренос оснивачких права на Владу Србије завршетак процеса започетог пре пет година, који подразумева усклађивање са законским обавезама и смерницама које је прописала Влада Србије.

- Од данас је Влада Србије власник и оснивач и „ЕПС Дистрибуције“ и „Електропривреде Србије“, као што је власник и оснивач ЕМС-а. ЕПС ће наставити са модернизацијом и улагањем у заштиту животне средине и у нове производне капацитете. Посебно ћемо бити посвећени улагању у обновљиве изворе енергије, како бисмо имали све више зелене енергије у будућности. Поносан сам јер ће у наше време бити изграђена и два постројења за одсумпоравање димних гасова на ТЕНТ А и ТЕНТ Б -  рекао је Грчић и пожелео ОДС-у срећу у даљем раду. 

Бојан Атлагић, в. д. директора „ЕПС Дистрибуције“ рекао је да ОДС-у следи добијање лиценце и доношење низа других правних аката за функционисање и истакао да ће ОДС кроз развој пружити већи квалитет услуга корисницима.

Председник Синдиката ЕПС-а Милан Ђорђевић поручио запосленима и у ЕПС-у и у ОДС-у да нема бојазни ни страха јер чин давања имовине „ЕПС Дистрибуције“ Влади Србије ништа суштински не мења пошто је и ЕПС 100 одсто државни.

- На овај начин ствара се могућност за даљи развој и још ефикаснију дистрибуцију електричне енергије и боље снабдевање привреде и грађана, као и велике уштеде у смањењу крађе, губитака на мрежи и одржавању мреже. Очекујемо да Влада Србије настави развој ЕПС и ОДС, и да ЕПС постане лидер на тржишту овог дела Европе – рекао је Ђорђевић.

Председник Синдиката ОДС-а Бранко Томић оценио је да ће ОДС оправдати своје постојање и да ће после ове промене кроз даљи развој радити боље и ефикасније.

Врх