Колос прешао пругу, ЕПС наставља инвестиције

16.09.2019.
Најкомплекснији и најдужи транспорт производне опреме у историји ЕПС-а и РБ „Колубара”

Роторни багер „Глодар 10“ тежи од 1.600 тона прешао је пругу Београд – Бар и наставља свој пут до новог копа „Радљево“. Tранспорт рударске опреме са Пољa „Д“ на коп „Радљево“ је најкомплекснији и најдужи транспорт производне опреме у историји Рударског басена „Колубара” и „Електропривреде Србије“.

Како је рекао Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, багер потом наставља пут преко Ибарске магистрале, реке Колубаре и испод бројних далековода. До 24 километра удаљеног поља Радљево „глодар 10“ и бандваген у његовој пратњи, стићи ће најкасније почетком новембра где ће почети са скидањем откривке.

- Данас је важан дан за Колубару и ЕПС јер је транспорт један од претпоследњих корака за коп Радљево о коме је почело да се размишља пре више од 40 година - рекао је Грчић. - Овако важни дани којих је много у ЕПС-у доказ су да Република Србија има намеру да очува, стабилизује и унапреди електроенергетски систем Србије.

Он је подсетио да се последњих година у РБ „Колубара“ много улагало и најавио је да ће улагања бити настављена.

- Фаза којој данас сведочимо је један о претпоследњих корака за отваране новог копа „Радљево“ који је конципиран 1976. године, а нажалост требало је да прође више од четири деценије да се створе политички и финансијски услови за реализацију тај посао је сачекао нас – објаснио је Грчић. – Веома је значајно што „Глодар 10“ може да скида откривку, али и да копа угаљ.

Министар рударства и енергетике Александар Антић нагласио је да је ово изузетно значајан дан за будућност ЕПС-а, укупну стабилност електроенергетског система јер регион Колубаре са својом производњом капитално утиче на електроенергетску стабилности.

- Сви заједно, у синергији, и Владе Републике Србије и ЕПС-а и осталих енергетских компанија чинимо максимум напора да наш енергетски систем буде флексибилан, стабилан, да се развија и да у будућности обезбеди дугорочно и стабилно снабдевање свим енергентима који ће омогућити развој Србије - рекао је Антић.

Он је навео да је ове године ЕПС постигао добре резултате у производњи и захвалио се пре свега рударима Колубаре и Дрмна који су омогућили да термо сектор ради добро и додао да је производња угља у ЕПС-у од почетка године већа од шест одсто у односу на 2018. годину.

- Пред нама је важан корак који нас води ка великом циљу, а то је да до краја ове године почне производња на Радљеву, кренемо са откривком и омогућимо да у складу са плановима 2023. године кренемо са угљем на Радљеву - рекао је Антић. – „Радљево“ има озбиљан потенцијал са 450 милиона тона билансних резерви и

годишњом производњом од седам милиона тона. То поље треба да омогући потребне и евентуално додатне количине за термоелектране у Обреновцу и да омогући да уђемо у пројекат нове термоелектране, односно новог блока у Каленићу, за шта имамо пуну подршку председника Србије Александра Вучића.

Антић је окупљенима пожелео пуно успеха „са надом да ће до краја године бити и уговорена два велика БТО система један за Поље „Е“, а други за „Радљево“ који вреде 200 милиона евра, што ће, оценио је он, после дугог низа година бити највећа инвестиција у рударство у ЕПС-у.

Врх