Енергија водоника шанса за будућност ЕПС

12.03.2024.
Са међународне конференције о употреби водоника



Употреба водоника, осим што би допринела процесу декарбонизације, омогућила би и већу флексибилност и сигурност енергетског система Србије, уз смањење зависности од увозних енергената. Увођење водоничних технологија није само технолошки изазов, већ и шанса. Верујем да  "Електропривреда Србије", као што је била покретач привредног развоја, може да буде и покретач увођења водоничних технологија", изјавио је Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС на отварању међународне конференције "Водоник - енергент будућности".

Живковић је подсетио да је водоник један од изазова, али и прилика које нам је донео век у којем је енергетска транзиција постала императив.

- Уз водоник, процес енергетске транзиције могао би да буде много бржи и ефикаснији. Уколико се определимо за водоник као енергент будућности, наш циљ мора да буде зелени водоник. Време ће показати да ли је водоник „свети грал“ енергетске транзиције у овом веку и да ли ће значајно смањити емисије СО2 -  рекао  је Живковић.

Он је истакао да „Електропривреда Србије“ има знање и искусне инжењере који би могли да покрену процес увођења водоничних технологија.

Раде Мрдак, саветник за обновљиве изворе у Министарству рударства и енергетике, рекао је да је водоник елемент који је препознат као решење за многе енергетске изазове са којима се свет данас суочава, али постоје препреке које се морају превазићи да би се искористио његов потенцијал.

- Министарство рударства и енергетике припрема Стратегију развоја енергетике Србије и Интегрисани енергетски и климатски план у којима ће водоник први пут бити препознат у најважнијим стратешким документима. Закон о коришћењу обновљивих извора енергије већ је предвидео основ за увођење првих подстицаја за коришћење обновљивог водоника - рекао је Мрдак.

Он је нагласио да ће фокус Министарства у наредном периоду бити осмишљавање система подстицаја и покретање тржишта водоника у Србији, али и разматрање успостављања регионалне сарадње. Мрдак је подсетио да је Влада закључила Меморандум о разумевању са кинеском компанијом „Фенглинг“, у циљу изградње постројења за производњу водоника из соларних и ветроелектрана, капацитета до 30.000 тона водоника годишње, за потребе декарбонизације највеће рударске компаније у Србији „Зиђин Копер“.

На конференцији, коју је организовала „Енергија Балкана“, учествовали су  представници Привредне коморе Србије, „Електропривреде Црне Горе“, професори универзитета и научни сарадници.

Врх