Мобилне трафостанице за брже реаговање

25.04.2019.
Подршка Европске уније „Електропривреди Србије“

Захваљујући финансијској подршци Европске уније, дистрибутивни систем „Електропривреде Србије“ добио је четири мобилне трафостанице помоћу којих је могуће брже реаговање у ванредним ситуацијама као што су поплаве и пожари. У редовном режиму ове ТС биће коришћене као заменски капацитет током реконструкције постојећих трафостаница. Највећа мобилна трафостаница напонског нивоа 110/35 kV, снаге 20 MVA и тежине 70 тона, монтирана је на возилу дужине 20 метара, а опрема се лако и брзо инсталира.

- Ово је веома важна помоћ, јер можемо и много лакше и ефикасније да реконструишемо било коју стодесетку, а да наши купци то не осете. Трафостаница може да снабдева 12.000 купаца, што није мало. Хвала Европској унији јер ова донација не показује себе само кроз финансијску вредност, већ је то круна сарадње која је интензивирана 2014. године, када су велике поплаве задесиле Србију. Најпре смо се бавили санацијама, а сада смо на нивоу да се бавимо превенцијама, што је најважније – поручио је Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС, приликом примопредаје трафостаница, у друштву представника ЕУ у Републици Србији.

Највећа ТС произведена је у фабрици компаније АББ у Италији, а вредност донације за ову трафостаницу износи око 1,4 милиона евра. Остале три мобилне трафостанице 35/10 kV, снаге по 8 MVA и укупне вредности око 1,8 милиона евра, биће распоређене у дистрибутивним подручјима Краљево, Ниш и Крагујевац, а извођач радова је ГАТ из Новог Сада.

Донација Европске уније за овај пројекат део је ИПА II националног програма за Србију који је намењен отклањању последица поплава 2014. године.

- Европска унија је одмах притекла у помоћ када су се догодиле страшне поплаве и ово је наставак тог чина пријатељства. Оваква машина која је најновија реч технологије, омогућиће Србији да одмах може да реагује у хитним случајевима – рекао је Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији, захваливши се свим учесницима у овом пројекту.

Део донације који ће бити искоришћен у дистрибутивном сектору износи девет милиона евра и осим набавке мобилних трафостаница обухвата и развој система даљинског надзора и управљања средњенапонском мрежом у дистрибутивном подручју Краљево, које је било највише погођено великим поплавама.

 

Врх