ЕПС спреман за модернизацију бродске преводнице

30.01.2019.
Уговорена реконструкција преводнице ХЕ „Ђердап 1“

 

Уговор о реконструкцији бродске преводнице ЕПС-овог хидроенергетског и пловидбеног система „Ђердап 1“ потписан је са конзорцијумом извођача радова који предводи немачка компанија „ДСД Ноел“.

У Влади Србије уговор вредан 27 милиона евра потписали су Зорана Михајловић, потпредседник Владе Србије и министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре и Манфред Сингер, извршни директор компаније „ДСД Ноел“.

- Створени су услови да почне реализација веома важног пројекта за „Електропривреду Србије“, јер је преводница део хидроелектране „Ђердап 1“. Друге европске државе успеле су у протеклим деценијама да модернизују преводнице на Дунаву. Сада су се захваљујући чврстој економској политици Владе Србије и Александра Вучића, председника Србије коначно стекли услови и за овај инвестициони подухват. ЕПС брине о свим објектима које има на Дунаву. Завршава се ревитализација агрегата на ХЕ „Ђердап 1“, којом се продужава радни век за најмање 30 година и повећава се снага електране. Након тога радићемо и ревитализацију агрегата ХЕ „Ђердап 2“ - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС након потписивања уговора.

Кроз преводницу на ХЕ „Ђердап 1“  од 1970. године и до сада прошло је око 400.000 пловила на основу капацитета од око 6.300 пловила годишње. Реконструкција коју ће у оквиру конзорцијума радити и две српске фирме, „Феромонт“ и „Електромонтажа“ омогућиће повећање капацитета превођења на 10.000 пловила годишње, што је важно за раст трговине, туризма и економије Србије.

- Влада Србије улаже 200 милиона евра у развој водног саобраћаја и водних коридора. То значи да пловност Дунава мора да буде на највишем нивоу. Радимо на томе да повећамо безбедност пловидбе, али и број путника и количину терета која се превози водним коридорима. Реконструкција бродске преводнице на „Ђердапу 1“ представља један од пројеката у том инвестиционом циклусу - рекла је Михајловић.

Сингер је истакао да ће компанија „ДСД Ноел“ заједно са партнерима из Србије дати све од себе да пројекат буде урађен квалитетно и у року и додао да ће у томе помоћи и искуство из реконструкције бродске преводнице „Ђердапа 1“ на румунској страни. 

Преводница је важна не само за Србију, већ и за све земље кроз које Дунав пролази и за ЕУ у целини, јер је у питању важан европски саобраћајни коридор. Због тога је око 40 одсто инвестиције обезбеђено кроз донацију Европске уније, док се преостали износ финансира из кредита Европске инвестиционе банке. Предвиђено је да након отписивања уговора, извођач крене са израдом преостале техничке документације да би у септембру почели радови који ће трајати око годину дана.

 

Врх