Антић и Грчић обишли градилиште новог блока у Костолцу

16.04.2019.
Изградња блока Б3 добила убрзање

Изградња новог блока од 350 мегавата у Костолцу добила је подстицај и убрзање издавањем седме, најважније дозволе која се односи на котао турбине и генератор. Тим поводом радове су обишли Александар Антић, министар рударства и енергетике, Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, Чен Бо, амбасадор Кине у Републици Србији, са представницима ЦМЕК-а (China Machinery Engineering Corporation), извођача радова и локалне самоуправе.

Антић је нагласио важност коју има добијена дозвола, будући да се она односи на део пројекта који износи чак 50 одсто целе инвестиције.

- Данас је важан дан јер смо добили грађевинску дозволу и ЦМЕК може да крене са припремом локације. Изградња новог блока Б3 је најважнији пројекат у енергетици у Србији. Инсистирамо на реализацији у складу са квалитетом и роковима који су уговорени. Велику пажњу придајемо свим фазама које пратимо. Било је доста проблема, кинески партнери су у старту имали кашњења, али заједничким напорима смањујемо кашњења. Два пројекта која су у току добро теку, то су димњак и постројење за хемијску прераду воде – поручио је Антић и захвалио свима у Министарству рударства и енергетике, челницима и запосленима ЕПС-а који улажу велику енергију и партнерима из ЦМЕК-а од којих су добијена чврста обећања да ће посао урадити у квалитету и роковима који су уговорени.

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС нагласио је важност новог блока снаге 350 мегавата који представља огроман помак у енергетици у Србији.

- Када буде завршен, нови блок чиниће повећање од скоро 10 одсто садашњих инсталисаних производних капацитета. То је веома скуп и значајан пројекат за нас, који је на жалост у заостатку, али ствари покрећемо бржим током. Од укупног броја дозвола ми смо данас добили седму, која је можда енергетски најзначајнија јер се односи на срце блока. Разговарали смо са извођачем више од два сата и сигурни смо да ће кашњење бити смањено и даћемо све од себе да радове завршимо у уговореним роковима – поручио је Грчић.

Амбасадор Кине је истакла да је ово један од највећих пројеката у сарадњи Србије и Кине.

- Знамо колико је значајан за економски развој Србије. Сигурна сам да ће и кинеска страна учинити све напоре да заврши пројекат квалитетно и у роковима који су уговорени – рекла је Чен Бо.

Пројекат у Костолцу реализује се на основу међудржавног споразума Србије и Кине о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре. Изградња блока „Костолац Б3” је инвестиција од 613 милиона долара и тим ће Србија и ЕПС добити модеран и ефикасан производни капацитет који испуњава строге европске еколошке норме.

Врх