Завршена изградња пристаништа у Костолцу

04.04.2019.
Завршена изградња пристаништа у Костолцу

У првом тромесечју 2019. године „Електропривреда Србије“ произвела је за три одсто више угља и за један одсто више електричне енергије него у истом периоду прошле године, рекао је Александар Антић, министар рударства и енергетике приликом обиласка ЕПС-овог индустријског пристаништа у Костолцу.

Пристаниште је изграђено као један од пет пројеката прве фазе кредитног аранжмана Србије и Кине.

- ЕПС успешно реализује пројекат у ТЕ „Костолац Б“ који развијамо са пријатељима из Кине. У фази један већ смо реализовали 338 милиона долара кроз модернизацију блокова Б1 и Б2 у ТЕ „Костолац Б“, изградњу постројења за одсумпоравање и пратеће пројекте међу којима је пристаниште један од најзначајнијих – рекао је Антић.

Са докова у Костолцу годишње ће се отпремати 157.000 тона пепела и 105.000 тона гипса који је нуспроизвод система за одсумпоравање у термоелектрани „Костолац Б“, а допремаће се кречњак. Цео пројекат реализован је у складу са највишим европским и светским стандардима по питању технологије и екологије.

Антић је посебно истакао да су на изградњи пристаништа радиле српске компаније и додао да ће преко пристаништа стићи и све што је неопходно за изградњу блока Б3, па ће његова изградња бити убрзана.

- И менаџмент ЕПС-а и ја ћемо се сада фокусирати на изградњу блока „Костолац Б3“, јер је то важно за дугорочну стабилност српског енергетског система – рекао је Антић.

Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС истакао је да је изградња пристаништа у Костолцу била један од најтежих подухвата јер се градило на реци која често мења нивое у току године и додао да је ово први од три таква пројекта које ће ЕПС реализовати, пошто су у плану и пристаништа за ТЕНТ А и ТЕНТ Б.

- У градњу пристаништа уложено је око 15,8 милиона долара и биће коришћено искључиво за потребе ЕПС-а. Ово је још један у низу пројеката који показује да ЕПС иде крупним корацима напред – рекао је Грчић.

Он је додао да је за ЕПС значајно да ће ново пристаниште омогућити да се из Костолца транспортује мала количина висококалоричног угља у термоелектране „Никола Тесла“ и најавио да ће транспорт тог угља почети за највише месец и по.

Грчић је честитао рударима „Дрмна“ и „Колубаре“ што су од 1. фебруара до 1. априла успели да подигну производњу угља за 10 одсто, што на годишњем нивоу значи да је у првом кварталу произведено три одсто више угља него у истом периоду 2018. године.

Пристаниште у Костолцу простире се на 5,7 хектара, од чега је 2,6 хектара водене површине.

Врх