ЕПС инвестира и прати развој Србије

11.10.2019.
Са конференције "Инвестиције и заштита животне средине - приоритети ЕПС-а"

У периоду од 2016. до 2018. године „Електропривреда Србије“ је у пројекте у термоелектранама уложила око 320 милиона евра, а већина тих пројеката рађена је у циљу заштите животне средине. После деценија у којима није било инвестиција током распада СФРЈ, тешке економске ситуације, када се радило пре свега само на томе да има довољно електричне енергије и угља, ЕПС сада инвестира и прати развојну политику Владе Србије и Александра Вучића, председника Србије - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, на конференцији "Инвестиције и заштита животне средине - приоритети ЕПС-а" коју је у Костолцу организовао „Балканмагазин“.

У термоелектранама ЕПС-а у току је реализација пројекта вредних 1,1 милијарду евра, а припремају се инвестиције од 900 милиона евра, које ће модернизовати производњу и унапредити заштиту животне средине. Грчић је навео да ЕПС не може да се држи само термоелектрана које су изграђене после Другог светског рата, додајући да је њима потребно одржавање, модернизација, проширење производње и капацитета, уз заштиту животне средине. Према његовим речима, ЕПС у огранку у Костолцу спроводи два кључна пројекта за енергетску стабилност земље према најстрожим стандардима заштите животне средине - изградњу новог блока Костолац Б3 и ветропарка Костолац.

- Након изградње блока Б3, коп Дрмно ће уместо девет милиона тона производити између 12 и 13 милиона тона угља годишње – рекао је Грчић. - Ово је прво велико енергетско постројење које се гради у Србији након три деценије. Са снагом од 350 мегавата повећаће производне капацитете ЕПС-а за око пет одсто, а вредност те инвестиције је 613 милиона долара. Осим што ће ЕПС добити модеран и ефикасан блок, испуњаваће све домаће и европске еколошке критеријуме. Имаће уграђене електрофилтере, систем за одсумпоравање димних гасова, савремен систем за транспорт пепела и шљаке, систем за пречишћавање отпадних вода.

Он је навео да је будућност Костолца и Пожаревца коп "Западни Костолац" који се налази у селу Дубравица, а где је откривено налазиште од 350 милиона тона угља. Грчић је најавио да ће следеће године почети реализација улагања од око 100 милиона евра у набавку рударске механизације која је потребна за откопавање откривке на копу "Западни Костолац".

Дејан Милијановић, извршни директор за производњу угља у ЕПС-у, рекао је да се све више инвестира у развој и испуњавање еколошких стандарда у рударском сектору.

- Циљеви су јасно видљиви, а  то су стабилност, поузданост и модернизација производње. Неопходно је и улагање у заменске копове, а веома је важно што ће до краја године ЕПС у Рударском басену „Колубара“ имати најмодернији систем за управљање квалитетом угља - рекао је Милијановић.

Директор за производњу енергије у "ТЕ-КО Костолац" Ненад Марковић истакао је да је други важан пројекат који се гради у том граду ветропарк "Костолац", а планирано је да има 20 ветрогенератора укупне снаге до 66 мегавата.

- Рок за извођење радова на том ветропарку је 24 месеца од потписивања уговора са извођачима, а вредност инвестиције је 96,4 милиона евра. Изградња ветропарка финансираће се делом из кредита KfW банке од 80 милиона евра, а остатак су средства ЕПС-а - рекао је Марковић. - За пројекат је добијена грађевинска дозвола за изградњу и статус повлашћеног произвођача електричне енергије, а расписан је конкурс за избор извођача радова.

Марковић је истакао да је у протеклом периоду инвестирано више од 388 милиона евра у ревитализацију блокова у Костолцу, а више од 140 милиона евра инвестирано је у еколошке пројекте. Управо се изводе радови на пројекту смањења азотне киселине на блоку Б2, као и на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у ТЕ „Костолац Б“.

Представник компаније Џенерал Електрик Филип Валтер је рекао да та компанија са ЕПС-ом има дугу традицију сарадње од 45 година, додајући да су у последњих 10 година заједно успели да повећањем ефикасности и смањењем сагоревања угља добију 220 "зелених" мегавата снаге у термоелектранама ЕПС-а.

Врх