Мобилне трафостанице до краја године на мрежи

29.11.2019.
Добра сарадња Европске уније и ЕПС-а

Електропривреди Србије“ пуштена је у пробни рад у Крушевцу. Тиме је почела нова фаза пројекта за модернизацију дистрибутивне мреже и оспособљавање дистрибутивног система за брже реаговање у ванредним ситуацијама.

Вредност инвестиције у три мање мобилне трафостанице 35/10 kV, снаге по 8 MVA је око 1,8 милиона евра, а извођач радова је ГАТ из Новог Сада. Мобилне трафостанице ће током пробног рада снабдевати део потрошача Крушевца, Пожаревца и Златибора, а након тога ће бити распоређене у дистрибутивним подручјима Краљево, Ниш и Крагујевац.

- Овај пакет нам омогућава реконструкцију трафостаница, а да наши купци то не осете. Три и по деценије није се обнављала дистрибутивна мрежа, само се крпило и поправљало, посебно у краљевачком и крушевачком крају. С обзиром на то да озбиљне инвестиције усмеравамо у том смеру, ово је једна од коцкица која је ЕПС-у недостајала. Веома сам захвалан ЕУ на овом пројекту и донацији. Трафостаница коју смо данас примили и приказали од 35 kV је и лакша за коришћење јер се састоји из два сегмента, што је решење наших инжењера – истакао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Безбедност опреме мобилних трафостаница је на највишем нивоу и спремне су за рад у специфичним спољашњим условима карактеристичним за ванредне ситуације.

- Посебно нас овако кишни дани подсећају на катастрофалне поплаве 2014. године. Зато смо донирали овај пројекат вредан 9 милиона евра како би Србија могла боље да реагује ако би се хитне ситуације десиле у будућности. Уложили смо у врхунску технологију, што је Србији било заиста потребно – рекао је Сакеларис Хоурдас, шеф Операције 3, Делегација Европске уније у Републици Србији.

Пројекат је од великог значаја за целокупан дистрибутивни систем ЕПС-а, јер се први пут постројења са мобилним трансформаторима 110/35 kV и 35/10 kV прикључују на дистрибутивну мрежу у Србији. Успешно је реализована и обука запослених за употребу мобилних трафостаница у хаваријским ситуацијама.

- У име града Крушевца хвала делегацији Европске уније. Посебно хвала ЕПС-у на великим улагањима претходних година у расинском подручју. Урађено је скоро 37 трафостаница, а замењено преко 3.000 стубова и 122 km мреже на територији Крушевца. Нисконапонска мрежа је тако стабилизована и у околним селима којих има 101. Наши грађани сада могу да се континуирано снабдевају електричном енергијом – рекла је Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца.

Четврта, највећа мобилна трафостаница напонског нивоа 110/35 kV, снаге 20 MVA и укупне вредности 1,4 милиона евра распоређена је у Београду и биће пуштена у пробни рад у ТС Београд 2. Извођач радова је АББ.

Донација Европске уније за овај пројекат део је ИПА II националног програма за Србију који је намењен отклањању последица поплава из 2014. године.

Врх