ЕПС наставља са инвестицијама у екологију

16.10.2019.
Одржан други стручни скуп о инвестицијама и заштити животне средине

„Електропривреда Србије” је највећа и најважнија компанија у Србији која модернизује капацитете за производњу и уграђује све могуће системе за заштиту животне средине у своја постројења, уз изградњу нових и проширење старих капацитета, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС на другој конференцији Балканмагазина о инвестицијама и еколошким пројектима ЈП ЕПС, у ТЕНТ А у Обреновцу.

- Циљ нам није само ширење на регион већ и да постанемо максимално модернизовани када је реч и заштити животне средине - јасан је Грчић.

Он је рекао и да је сходно томе ЕПС од 2016. до 2019. инвестирао 320 милиона евра у пројекте од којих већина унапређује заштиту животне средине, а у току је инвестиција од 1,1 милијарду евра која ће се реализовати у наредних неколико година. У ТЕНТ-у је урађен и започет читав низ пројеката који ће подићи ниво заштите животне средине на максимум по европским и светским стандардима.

- Успели смо после много година да покренемо пројекат одсумпоравања ТЕНТ А, вредан око 170 милиона евра за блокове 3, 4, 5 и 6. Када је реч о блоковима 1 и 2, неко ко не мисли добро ЕПС-у и држави је предвидео да се у неком тренутку скину са мреже. Када сам ступио на дужност пре три године прихватио сам прву иницијативу инжењера из ТЕНТ-а који су ми објаснили важност ових блокова. Добили смо подршку председника Србије Александра Вучића и одобрење да их сачувамо, унапредимо и направимо практично нове блокове, који ће испуњавати све еколошке стандарде. Тај нам посао следује и вредан је нешто мање од 200 милиона евра - рекао је Грчић.

Обнова блокова А1 и А2 у ТЕНТ-у биће као да се добија нових 450 мегавата инсталисаног капацитета у термосектору.

Осим тога, навео је Грчић, пројекат изградње нове термоелектране „Колубара Б“ у Каленићу са блоком од 350 мегавата добио је подршку и већ се одмакло са припремом. Тај пројекат би дуплирао ниво производње и социјалне бенефите, истакао је Грчић, уз највише еколошке стандарде и технологију.

- ЕПС константно улаже, производња електричне енергије расте и одржава се висок ниво коефицијента поузданости, што не би било могуће без инвестиција и доброг рада. Ми смо само ревитализацијама блокова, повећањем ефикасности пре свега, добили нову снагу и нове „зелене“ мегавате. То је 80 мегавата снаге, добијених без повећања потрошње угља у огранку ТЕНТ - рекао је Саво Безмаревић, извршни директор за техничке послове производње енергије ЈП ЕПС.

Горан Лукић, директор за производњу енергије огранка ТЕНТ, истакао је да су запослени ЕПС-а и ТЕНТ-а напорно радили како би спровели еколошке пројекте и унапредили капацитете за производњу.

- У наредном периоду планирано је да се инвестира више од 445 милиона евра у еколошке пројекте. Најважнији приоритети су повећање ефикасности и испуњење законом прописаних еколошких стандарда у области заштите воде, ваздуха и земље. Примера ради, просечна емисија СО2 након изградње постројења за одсумпоравање ТЕНТ А смањиће се 10 пута, а додатно ће се смањити и емисије прашкастих материја - рекао је Лукић.

- Постројење за одсумпоравање на ТЕНТ А ће значити много за локалну заједницу и животе људи у Обреновцу и Београду. Осим тога, донели смо и најновију технологију и много нових начина рада и знања – рекао је Хидето Кавата, представник конзорцијума извођача радова на систему за одсумпоравање ТЕНТ А које предводи Мицубиши Хитачи пауер системс.

Представници стручне јавности сагласни су да ЕПС много улаже у унапређење заштите животне средине.

- Када се ове инвестиције спроведу ЕПС ће бити спреман за много јачу и ширу конкуренцију. Приступ ЕПС-а да модернизује све капацитете где је то могуће је иновативан и то је био тежи пут, али су и бенефити већи. Додатно, важно је што ЕПС покреће домаће институте и фирме у свим овим пројектима - рекао је проф. др Милан Петровић, са Машинског факултета.

Врх