Нова снага и подстрек за привреду

14.08.2020.
ТС „Крњешевци“ за ширење индустријске зоне

Изградњом Трафостанице 110/20 kV „Крњешевци“ вредном 259 милиона динара „Електропривреда Србије“ и ОДС „ЕПС Дистрибуција“ омогућили су да се шире производни погони у индустријским зонама поред Београда. Нова ТС првенствено напаја индустријске зоне Шимановци и Крњешевци. Њеним уласком у погон, растерећене су околне ТС 110/20 kV – „Пећинци“, „Нова Пазова“ и „Стара Пазова“, и појачао се њихов капацитет за напајање нових купаца.

- Оно што је много важније од уложених више од два милиона евра је оно што добијамо изградњом ове трафостанице. Ово је огромна индустријска зона са преко 40 великих потрошача и произвођача који имају осетљиву опрему и потребу за стабилним напајањем. Овде ради преко 10.000 људи. Сада је омогућено да снабдевање ове зоне нема никакве везе са насељима где живе грађани и никакав утицај неке евентуалне хаварије овде не преноси се на стабилност напајања у стамбеним деловима – поручио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Изградњом ТС „Крњешевци“ ЕПС је испунио и обавезу из уговора Републике Србије са компанијом „Бош“ за инвестицију у изградњу фабрике у Шимановцима. Обезбеђено је квалитетно и сигурно напајање фабрике из два независна 110/20 kV извора. ТС је изграђена као објекат за два тансформатора снаге по 31,5 МW. У првој фази је уграђен један.

- Ми увек водимо рачуна о томе да је политика председника Србије Александра Вучића свакодневно отварање фабрика и нових радних места и да управо у овој индустријској зони буду отворене две нове фабрике. Све смо урадили и предвидели да буквално у року од неколико недеља можемо да инсталирамо још једну трафо ћелију у зависности од потреба, тако да смо спремни да прихватимо нове инвеститоре – додао је Грчић.

На територији Старе Пазове су чак четири индустријске зоне са великим бројем реномираних инвеститора. У Крњешевцима, најмањем насељу старопазовачке општине, на око 25 километара од Београда, формирана је индустријска зона на око 600 хектара у којој су неке од најпознатијих домаћих и иностраних компанија. Рад тих компанија не би био могућ да ЕПС није обезбедио енергетске објекте за стабилно напајање електричном енергијом.

Врх