Улагања ЕПС-а за бољи живот грађана

11.06.2020.
Пуштена у рад нова ТС „Лозница 2“


У модернизацију електродистрибутивне мреже у лозничком крају „Електропривреда Србије“ уложила је око 1,5 милијарди динара, а данас смо пустили у рад нову трафостаницу „Лозница 2“ од 110 киловолти, вредну 460 милиона динара – рекао је Милорад Грчић. в. д. директора ЈП ЕПС.

Он је нагласио да ће за два месеца на мрежи бити и трафостаница од 35 киловолти, вредна 195 милиона динара, која ће уз нову 110-ку обезбедити даљи развој и будућност Лознице. Грчић је са сарадницима обишао и нови диспечерски центар вредан 16,4 милиона динара.

- Ово су две неопходне трафостанице да би се Лозница развијала и имала будућност – објаснио је први човек ЕПС-а. - Изградња ових објеката била је неопходна како би могла индустрија да се шири и да би грађани и други купци имали стабилно напајање. Лозница је за Србију веома важна тачка. У инфраструктуру мора се уложити у сваком смислу да нико не би отишао из Лознице, а да би људи овде долазили да живе. Све радимо по смерницама председника Александра Вучића и његове политике у свим крајевима Србије.

Грчић је најавио да ће у Лозници, односно Лешници, ЕПС изградити још једну трафостаницу која ће на мрежи према очекивањима бити у првој половини 2022. године. Он је рекао и да је важно што је у Лозници отворен нови диспечерски центар из којег ће се лакше и пратити и управљати дистрибутивном мрежом на овом подручју. Центар је комплетно опремљен новом опремом и видео зидом, који олакшава надзор над мрежом.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић рекао је да политика председника, државе и владе потврђују да се улагањем у све видове инфраструктуре не само подиже квалитет живота него је то шанса и за домаћу привреду и довођење нових страних инвеститора.

- Лозничани могу да виде резултате јер су присутни Минт аутомотив са инвестицијом од 100 милиона евра, Адиент који је инвестирао 20 милиона и Рио Тинто чија се инвестиција процењује на око милијарду долара, а домаћа привреда уз подршку владе и државе повећава обим производње и излази на друга тржишта – нагласио је Петровић. - По улагањима у енергетску инфраструктуру у последњих 30 година можда и 50 Лозница није имала већа улагања од ових сада. То је најбољи показатељ оснаживања привреде, побољшања пословног окружења, а значајна су и улагања у путну инфраструктуру јер ће брза саобраћајница и фрушкогорски коридор омогућити излазак Лознице на Саву и Дунав и скратити пут ка северу и југу Србије.

 


Врх