ЕПС подршка развоју Србије

02.04.2019.
В. д. директора ЕПС обишао радове на изградњи ТС код тунела „Бранчић“

Тунел „Бранчић“ дужине 980 метара на аутопуту Београд-Чачак биће комплетно опремљен електро напајањем и спреман за саобраћај пре краја априла – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора Јавног предузећа „Електропривреда Србије“.

Он је обилазећи радове на изградњи трафостаница и полагању каблова за напајање, код тунела „Бранчић“ на Коридору 11, објаснио да је с обзиром на дужину овог тунела, било неопходно изградити две трафостанице.

- Нема стајања док се све не заврши. Ово су крупне ствари и за Србију и за ове крајеве и овде нема играња - поручио је Грчић. Вредност радова које финансира ЕПС на постављању каблова за напајање тунела износи 90 милиона динара.

Дужина кабла који креће од трафостанице Љиг (напона 110/20 kV) до тунела, са једне стране износи 7,5 километара, а са друге 4,5 километара. Остало је да се постави још 250 метара кабла на једној страни тунела и тиме је напајање за тунел „Бранчић“ решено.

- Циљ нам је да тунел буде напојен са две стране и има стабилно напајање. Због тога се граде две трафостанице напона 20 kV, са обе стране тунела. ТС граде Коридори Србије, односно, радове изводи предузеће „Енергопројект“ – објаснио је Грчић. 

Грађевински радови су у поодмаклој фази, следи монтажа опреме у трафостаницама и завршетак полагања каблова од трафостанице Љиг. В. д. директора ЕПС-а каже да кашњења неће бити и очекује да радови буду завршени две недеље раније од планираног. Грчић је истакао да је у Љигу пре три године изграђена трафостаница 110/20 kV, као и да је ЕПС веома сложен систем који захтева константна улагања.

- Производња угља у првом кварталу ове године већа је за три одсто у односу на исти период прошле године – рекао је Грчић после обиласка радова – Рудари „Колубаре“ и „Костолца“ за два месеца успели су да подигну производњу угља за читавих 10 процената. У јануару је у оба рудника ЕПС-а произведено укупно 93 одсто од плана, а први квартал је завршен са производњом угља три одсто већом од плана.

Врх