Saradnja put za tranziciju

27.3.2023.
Sastanak elektroprivreda Zapadnog Balkana

Predstavnici poslovodstva elektroprivreda Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije razgovarali su o saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa za obezbeđenje sredstava za investicije neophodne za zelenu tranziciju.
- Elektroprivreda Srbije, kao najveća u regionu, spremna je na saradnju sa svima i na zajednički nastup da bi došli do pravih rešenja za pristup fondovima za realizaciju projekata i pravednih rokova za tranziciju – rekao je Miroslav Tomašević, v. d. direktora JP EPS na radionici o uvođenju regionalnih elektroprivreda u sistem trgovine emisijama ugljen-dioksida (ETS) i korišćenja namenskih fondova za finansiranje izgradnje zamenskih kapaciteta.
Predsednik odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović rekao je da Crna Gora može da bude primer celom regionu jer je uvela nacionalni sistem trgovine emisijama i odličan način saradnje sa Eko fondom iz kog EPCG praktično može da kreditira svoje velike projekte.
Na radionici u „Elektroprivredi Srbije“ učestvovali su Ivan Mrvaljević, rukovodilac Sektora za razvoj EPCG, Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj JP EP BiH, Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije ERS i Blagoj Gajdardžiski, direktor za razvoj i investicije Elektrana Severne Makedonije.
Učesnici su dogovorili i da će usaglasiti pismo za Regionalni savet za saradnju (RCC) jugoistočne Evrope koji se bavi pitanjima Zelene agende za Zapadni Balkan.

Врх