Sve u skladu sa odlukama Vlade Srbije

26.5.2021.
Održana 2. vanredna sednica NO JP EPS

Na 2. vanrednoj sednici, u novom sazivu Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ doneo je odluku o izmeni trogodišnjeg plana poslovanja 2021-2023. godine prvenstveno zbog izmene broja zaposlenih. EPS je zaključkom Komisije za nova zapošljavanja Vlade Srbije dobio saglasnost za prijem u radni odnos novih zaposlenih. EPS će tim zaključkom imati mogućnost da se 420 zaposlenih iz PRO TENT, koji su i do sada bili angažovani u elektroprivredi, primi u stalni radni odnos u EPS-u, prvenstveno u proizvodnji.

Druga izmena 3PP odnosi se na finansijski rezultat, jer su se cene električne energije na tržištu promenile, te su povećani i prihodi i rashodi za po tri milijarde dinara. NO JP EPS je doneo i odluku o imenovanju Komisije za reviziju, shodno zakonskim odredbama, i za predsednika ove komisije izabran je novi predsednik NO i nezavisni član prof. dr Jovan Despotović.

Članovi Nadzornog odbora upoznati su sa informacijom o statusu projekta završetka izgradnje termoelektrane „Kolubare B“ i obavešteni su o dopisu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike da nije moguća dalja realizacija projekta TE „Kolubara B“.

- Želim da NO podsetim na činjenicu da je EPS sve korake sprovodio u skladu sa odlukama Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike, kao i da je TE „Kolubara B“ zamena za kapacitete koji će se uskoro gasiti i da će Srbija 2024. godine ostati bez kapaciteta za proizvodnju bazne električne energije – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Član NO prof. dr Aleksandar Gajić naglasio je da je NO zaobiđen pri donošenju ove strateške odluke. Gajić ističe da EPS razvija projekte za korišćenje obnovljivih izvora energije, ali su ti kapaciteti nestabilni.

- Postavlja se pitanje kako u periodima kada OIE kapaciteti ne rade obezbediti električnu energiju osim uvozom – rekao je Gajić.

Predsednik NO prof. dr Jovan Despotović istakao je da članovi NO u ovom periodu treba maksimalno da se uključe u sagledavanje pravca razvoja EPS-a u budućnosti.

Врх