Zaokret EPS-a ka zelenoj energiji

4.10.2022.
„Elektroprivreda Srbije“ na 17. sajmu energetike

Najveća srpska energetska kompanija „Elektroprivreda Srbije“ može da napravi zaokret ka dekarbonizaciji i većem korišćenju obnovljivih izvora energije, najavio je Vladimir Šiljkut, savetnik za poslovni sistem direktora JP EPS.

Na štandu EPS-a na Međunarodnom sajmu energetike predstavljajući Zeleni put EPS, odnosno „Go Green Road“, Šiljkut je istakao da su taj dokument pripremili eksperti EPS da bi se sagledale mogućnosti za strateško, kvalitativno pomeranje ka zelenoj energiji.

- Zeleni plan za period do 2035. godine predviđa realizaciju novih, ključnih investicionih projekata, kao i izlazak iz pogona zastarelih kapaciteta na lignit, što će ovaj zaokret učiniti mogućim. Plan je da se emisije CO2 iz kapaciteta EPS smanje za 25 odsto do 2035. godine uz investicije od oko 8,5 milijardi evra u vetroelektrane, solarne parkove, hidroelektrane i efikasnije termoelektrane. Ono što smo predvideli poklapa se sa dva scenarija iz nacrta Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Zato smatramo da je ovaj Zeleni put EPS-a moguć i realističan – rekao je Šiljkut.

Na otvaranju sajamske manifestacije koja je okupila više od 70 izlagača iz oblasti energetike i ekologije, iz 10 zemalja Zorana Mihajlović, ministarka energetike i rudarstva rekla je će energetika i zaštita životne sredine u Srbiji uvek ići zajedno i da je država postavila zakonodavni okvir za takav razvoj.

- Energetski sektor mora snažno da investira. Ministarstvo je pripremilo planove za investicije u proizvodnju električne energije, razvoj visokonaponske i niskonaponske mreže i ovaj sajam je prilika da se razgovara o ulaganjima – rekla je Mihajlovićeva.

Poljsku delegaciju koju čini osam kompanija predvodi Malgoržata Golinska, državna sekretarka u Ministarstvu za klimu i zaštitu životne sredine. Ona je na otvaranju sajma rekla da Poljska podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i da je osmi najznačajniji partner naše zemlje u sektoru energetike.

- Prioriteti Poljske su borba sa izazovima klimatskih promena i očuvanje biodiverziteta. Od kada je pristupila Evropskoj uniji 2004. godine Poljska je izgradila 1.000 uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i 100 postrojenja za preradu otpada i spremni smo da podelimo naša iskustva – rekla je Golinska.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, je naglasila da se očekuje usvajanje Strategije niskougljeničnog razvoja i Programa cirkularne ekonomije, koji će biti doneseni u kratkom roku.

Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju u EPS, predstavio je projekat izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ i istakao da je to jedan od najznačajnijih projekata u srpskoj energetici i da je ključan za proces energetske tranzicije i dekarbonizacije.

- RHE „Bistrica“ je projekat koji nema spornih i problematičnih pitanja, a važan je jer bez toga nema ni veće integracije obnovljivih izvora, kojoj svi težimo – rekao je Jakovljević.

Na štandu EPS danas su predstavljeni i projekti odsumoravanja u TENT A, zasadi brzorastućih vrba u RB „Kolubari“, koncept kupac-proizvođač, kao i projekti koji se tiču razvoja i značaja softverskih rešenja u proizvodnji uglja i energije i trgovini energijom.

Врх