Investicije u elektrane na Drini šansa za region

5.11.2021.
EPS jača saradnju u regionu

Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske uspešno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama, rekli su Milorad Grčić v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“.

Oni su na sastanku u sedištu EPS-a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, potencijalnim zajedničkim projektima, razmeni električne energije, mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

- Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES „Gornja Drina“ sa hidroelektranama „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ vredan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vreme evropske i svetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi ljudi koji žive sa leve strane Drine dobijaju sigurnost – istakao je Grčić.

On očekuje da će gradnja elektrana na Drini naići na razumevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta. Grčić je podsetio da je početkom nedelje razgovarao i sa čelnicima „Elektroprivrede Crne Gore“ i dodao da je projekat HE „Komarnica“ sa EPCG „na korak“ od početka realizacije.

- Ova dva projekta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora su važna i za budućnost EPS-a i pokazuju da se EPS ne ponaša samo kako lider u region kada je proizvodnja električne energije u pitanju već se uklapa u politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije o „Otvorenom Balkanu“ – rekao je Grčić.

V. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE „Buk Bijela“, prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina i da smetnje koje dolaze od politički ličnosti iz Federacije BiH ne mogu da ometaju ovaj projekat.

-  Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uključeni u ovaj projekat - istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE „Boka“ na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE „Boka“ imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh.

- ERS i EPS mogu da podignu saradnju na viši nivo i u oblasti investicija, trgovine električnom energijom i razvoje energetske mreže. Možemo da usaglasimo planove rada remonta na elektranama, što se sada pokazalo važnim, a moglo bi da finansijski rastereti obe kompanije. Pokrećemo projekte koji su čekali decenijama i nadam se da će ova generacija otvarati radove i objekte, kao i nove perspektive opstanka našeg naroda na ovim prostorima i naše buduće energetske nezavisnosti, što nam je konačan cilj – zaključio je Petrović.

 

Врх