Predsednik Srbije posetio TENT B

12.11.2021.
Herojski rad u EPS-u za stabilno snabdevanje strujom

Radovi na revitalizaciji bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ biće završeni 25. novembra i time je urađen veliki posao koji će Srbiji obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije koji je obišao radove u TENT B sa Miloradom Grčićem, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“. Revitalizacija vredna oko 90 miliona evra povećava snagu bloka za oko 20 megavata i omogućava pouzdanu i efikasniju proizvodnju električne energije u narednim decenijama. 

Vučić je pohvalio radnike za neverovatan posao koji su uradili na revitalizaciji jednog od dva najveća EPS-ova bloka, koji se nalaze u TENT B.

- To su pravi heroji koji su danonoćno radili bukvalno najteže poslove. Imali su čak 58.000 zavarivanja... Neverovatno je koliki je posao urađen. Od ovoga živi Srbija – naglasio je Vučić.

On je dodao da je upravo tih 650 megavata bloka B1 nedostajalo Srbiji, od maja, kada su počeli radovi na revitalizaciji, tako da je morala i da se uvozi električna energija i poveća uvoz gasa za termoelektrane-toplane u Novom Sadu i Pančevu.

- To je imalo svoju cenu i kada dobijemo tih 650 megavata više nećemo morati da plaćamo električnu energiju 200 evra po megavat-satu, kao što to moraju Severna Makedonija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska – rekao je Vučić. - U ovoj situaciji Srbija se bolje snašla od zemalja u okruženju, ali to ne bismo uspeli da nije bilo fantastičnih radnika. Posle će Srbija da puni akumulacije hidroelektrana, odnosno da skladišti struju i čuva je za najteže zimske dane.

Predsednik Srbije je istakao da bez proizvodnje iz uglja Srbija ne može da ima dovoljno električne energije i da bi, ako se isključe TENT, „Kostolac“ i „Kolubara“, a to nadoknadilo uvozom po ceni većoj od 200 evra za MWh, „država bankrotirala za godinu dana“. On je objasnio da će Srbija smanjivati udeo energije koja se dobija iz uglja i graditi kapacitete na obnovljive izvore, ali i da građanima mora da se kaže da sada sem uglja nema drugih stabilnih izvora električne energije, kao i da to imaju u vidu kada podržavaju neke političare koji o tome drugačije govore.

- To nije ničiji hir, niti želja već nasušna potreba da imamo struju. Srbija će graditi obnovljive izvore energije, ali ako bi isključila kapacitete na ugalj 10 najvećih gradova i 50 manjih ostalo bi bez električne energije, kao i sve bolnice – upozorio je Vučić i podsetio da Srbija 68 odsto električne energije dobija iz uglja.

Kako je istakao, Srbiji je potrebno ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje, i po suncu, i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima, tako da će morati da se prave i bazni kapaciteti.

- Za šta ćemo se odlučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama - da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnim zemljama ili ćemo sami moći da pravimo modularne – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se o mogućnosti da Srbija bude vlasnik 15 odsto mađarske nuklearke, koja će biti završena 2035. godine, kao i bugarskoj nuklearnoj elektrani Belene, dok bi mogle da se razmotre i ponude o samostalnoj gradnji modularnih nuklearki. Kako je naglasio Vučić, odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih analiza troškova, dobiti i bezbednosti. Vučić je najavio da će 1. decembra biti važni razgovori o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao, morati da bude manja nego na berzi, ali ipak nešto viša nego do sada, da EPS ne bi bio oštećen, a da i privrednici budu zadovoljni jer povoljna cena struje podstiče ulaganja u Srbiju. Zaposleni u TENT B poklonili su predsedniku Srbije mapu Balkana iz 1897. godine. Radove u TENT B obišla je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Врх