Obeleženo 49 godina rada TENT A

7.3.2019.
Modernizacija blokova za novi vek TENT-a

U Termoelektrani „Nikola Tesla A" obeleženo je 49 godina od početka rada njenog prvog proizvodnog bloka i tim povodom Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ rekao je da je taj dan označio početak velike energetske ere u državi.

- Nakon gotovo pola veka TENT ne samo da je sačuvan, već će dva najstarija bloka, A1 i A2, uskoro biti modernizovana. Tokom marta biće objavljen tender za rekonstrukciju blokova A1 i A2, čime će EPS praktično dobiti dva nova bloka sa većim kapacitetima za proizvodnju električne energije. Želimo da sačuvamo ono što je neko pre nas izgradio, ali imamo obavezu i da modernizujemo i prilagodimo današnjem vremenu – rekao je Grčić na obeležavanju godišnjice prve obrenovačke termoelektrane.

Modernizacija EPS-ovih termoblokova podrazumeva podizanje proizvodnih kapaciteta i prilagođavanje ekološkim i evropskim standardima.

- U skladu sa tim, nedavno je postavljen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A. Gradnja novog efikasnog bloka u Kostolcu sada napreduje odličnim tempom i vrlo brzo imaćemo novi blok od 350 MW u TE „Kostolac B“. Zahvaljujući razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobili smo zeleno svetlo i najkasnije sledeće godine krenuće radovi na nastavku realizacija projekta TE „Kolubara B“ u Kaleniću – istakao je Grčić i čestitao svim ženama u EPS-u sutrašnji Međunarodni dan žena.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a istakao je da su TENT i RB „Kolubara“ neodvojivi delovi u okviru EPS-a i zahvalio svim zaposlenima koji ulažu veliki napor da oni opstanu.

- EPS je preduzeće, a posebno ova dva ogranka TENT i „Kolubara“, koje drži BDP u ovoj zemlji i održava svaku vlast. Ovo je najzelenija grana na kojoj počiva Srbija – istakao je Đorđević i dodao da EPS u budžet Srbije daje više od 56 procenata, a pri tom ni jedan dinar ne povlači iz budžeta.

Kao jedan od problema za EPS, Đorđević je naveo Zakon o zabrani zapošljavanja, jer su za održavanje tako velike kompanije potrebni ljudi.

- EPS je često na meti Fiskalnog saveta, valjda im je krivo što EPS uspeva da održi proizvodnju – istakao je Đorđević i naglasio da se Sindikat protivi privatizaciji EPS-a, ali i bilo kakvoj podeli akcija jer bi to bio prvi korak ka privatizaciji.

Prof. dr Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora JP EPS, rekao je da je EPS u 2018. godini dao devet odsto prihoda budžeta Republike Srbije i da kao takav predstavlja najznačajniju kompaniju bez koje bi razvoj bilo koje zemlje bio nemoguć.

Proslavi Dana TENT-a prisustvovali su veterani TENT-a, graditelji elektrane, Miroslav Čučković predsednik opštine Obrenovac, predstavnici SPC, sindikata, zaposleni i poslovni partneri.

Врх