Istorijski dnevni rekord

9.3.2020.
Posle revitalizacije HE „Zvornik“

Sa proizvedenih 2,817 miliona kilovat-sati u revitalizovanoj hidroelektrani „Zvornik“ 8. marta zabeležen je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije. U 65 godina dugoj istoriji ove HE, to je apsolutni rekord u proizvodnji. To u brojkama predstavlja dnevno ostvarenje plana veće od 130, a mesečno 88 odsto.

Krajem januara završena je i četvrta, poslednja faza revitalizacije HE „Zvornik“. Novi agregati, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego stari agregati.

Nakon revitalizacije, čiji su radovi bili oko 63 miliona evra ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više u odnosu na snagu pre revitalizacije. To predstavlja snagu dodatnog agregata. Revitalizacijom se doprinosi većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžava se životni vek ove hidroelektrane za novih 40 godina. Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou iznosiće i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.

Revitalizacijom HE „Zvornik“ kompletno je zamenjena turbinska oprema i turbinska regulacija, sistem rashladne vode i komprimovanog vazduha, generator sa pobudnim sistemima, blok transformator, oprema generatorskog napona, oprema 110 kV razvodnog postrojenja i ugrađen je najsavremeniji sistem za upravljanje HE. Nove turbine imaju veći prečnik radnog kola, viši stepen korisnosti, veći protok i snagu.

Glavni izvođač „Voith Hydro“ angažovao je veliki broj domaćih firmi za demontažu postojeće opreme, montažu nove opreme, građevinske radove, kao i za isporuku i ugradnju sistema za rashladnu vodu i sistema za upravljanje elektranom, a reč je o firmama: „Elnos BL“, „Elektroremont“, „Goša montaža“, „Institut Mihailo Pupin“, „Dijamant Beograd“, „Jadran Beograd“, „Vibroakustika“, „Institut Nikola Tesla“ i drugi. Vrednost radova koje su uradile domaće firme na ovom projektu iznosi više od 17 miliona evra.

Врх