EPS – aktivna podrška za sve prozjumere

22.3.2024.
Više od 3.100 ugovora sa kupcima-proizvođačima


Za skoro dve godine "Elektroprivreda Srbije" zaključila je više od 3.100 ugovora sa kupcima-proizvođačima, a tokom 2023. godine instalisana snaga proizvodnih kapaciteta povećana je tri puta u odnosu na 2022. i danas iznosi 46 MW, izjavila je Ivana Đorđević, direktor Sektora za upravljanje kupcima-proizvođačima EPS AD, na Samitu energetike u Trebinju.

- Da su građani prepoznali benefite proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe govori podatak da imamo 2.255 domaćinstava kupaca-proizvođača. Danas su to aktivni učesnici na tržištu električne energije, proizvode energiju za sopstvene potrebe i time umanjuju svoje račune za preuzetu električnu energiju, dok istovremeno ostvarene viškove koriste za umanjenje računa u periodima manje proizvodnje, a veće potrošnje, navela je Đorđević na panelu "Prozjumeri, Energetske zajednice-upravljanje solarnim elektranama".

Kada je reč o pravnim licima, EPS ima ugovor sa 850 proizvodnih objekata pravnih lica. Status kupca-proizvođača osim kompanija, imaju i brojne javne ustanove i škole, ali i jedna stambena zajednica - rekla je Đorđević. - Kupci-proizvođači  su do sada u distributivnu mrežu isporučili 16 GWh zelene energije.

Prema rečima Ivane Đorđević, nova pogodnost je i popust od pet odsto za redovno plaćanje obaveza za sve kupce-proizvođače.

Врх