Medalja Atanasija Stojkovića za EPS

1.7.2021.
Priznanja Društva termičara Srbije

Društvo termičara Srbije dodelilo je „Elektroprivredi Srbije“ medalju Atanasija Stojkovića za dugogodišnju podršku aktivnostima na širenju naučno-stručnih rezultata i doprinos uspešnom radu Društva.

Priznanje i deo spisa prvog srpskog termičara Atanasija Stojkovića, uručeno je Draganu Vlaisavljeviću, izvršnom direktoru JP EPS za poslove trgovine električnom energijom, na tribini „Uzdarje“, koja je održana na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

- Društvo termičara Srbije je tokom 20 godina rada kroz svoje brojne aktivnosti i skupove, uključilo gotovo 15.000 inženjera, istraživača, naučnika, poslovnih i rukovodećih ljudi iz Srbije, regiona i sveta u međunarodnu stručnu i poslovnu razmenu. Ideja je bila da medalja Atanasija Stojkovića bude uzdarje za godine izuzetne saradnje – rekao je prof. dr Milan Radovanović, predsednik Društva termičara Srbije.

Pored EPS-a, medaljom Atanasija Stojkovića nagrađeni su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike, Matica srpska, Energoprojekt, General Electric Power, Siemens Energy, Mašinski fakulteti iz Beograda i Niša, Institut „Mihajlo Pupin“, Institut za nuklearne nauke „Vinča“ i druge kompanije i institucije. Medalja je uručena i prof. dr Simeonu N. Oki, prof. dr Nenad Dujiću, prof. dr Jordanu Kristofu i drugim eminentnim stručnjacima iz zemlje i inostranstva, a posthumno je dodeljena i dr Jugu Jovanoviću, dr Kosti Magliću i drugima.

Atanasije Stojković, čije ime nosi priznanje Društva termičara Srbije, bio je i pisac, ruski akademik, profesor i rektor univerziteta u Harkovu. Na nagovor Dositeja Obradovića, Stojković, rodom iz Rume, napisao je „Fisiku“, postavši tako i autor prve knjige iz fizike na srpskom jeziku. Pored toga, ušao je u istoriju i kao pisac prvog romana u novijoj srpskoj istoriji. U svojim delima ovekovečio ga je i veliki srpski pisac Milorad Pavić. Medalja je rad vajarke Drinke Radovanović.

Врх