Mobilne trafostanice za brže reagovanje

25.4.2019.
Podrška Evropske unije „Elektroprivredi Srbije“

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, distributivni sistem „Elektroprivrede Srbije“ dobio je četiri mobilne trafostanice pomoću kojih je moguće brže reagovanje u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari. U redovnom režimu ove TS biće korišćene kao zamenski kapacitet tokom rekonstrukcije postojećih trafostanica. Najveća mobilna trafostanica naponskog nivoa 110/35 kV, snage 20 MVA i težine 70 tona, montirana je na vozilu dužine 20 metara, a oprema se lako i brzo instalira.

- Ovo je veoma važna pomoć, jer možemo i mnogo lakše i efikasnije da rekonstruišemo bilo koju stodesetku, a da naši kupci to ne osete. Trafostanica može da snabdeva 12.000 kupaca, što nije malo. Hvala Evropskoj uniji jer ova donacija ne pokazuje sebe samo kroz finansijsku vrednost, već je to kruna saradnje koja je intenzivirana 2014. godine, kada su velike poplave zadesile Srbiju. Najpre smo se bavili sanacijama, a sada smo na nivou da se bavimo prevencijama, što je najvažnije – poručio je Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS, prilikom primopredaje trafostanica, u društvu predstavnika EU u Republici Srbiji.

Najveća TS proizvedena je u fabrici kompanije ABB u Italiji, a vrednost donacije za ovu trafostanicu iznosi oko 1,4 miliona evra. Ostale tri mobilne trafostanice 35/10 kV, snage po 8 MVA i ukupne vrednosti oko 1,8 miliona evra, biće raspoređene u distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac, a izvođač radova je GAT iz Novog Sada.

Donacija Evropske unije za ovaj projekat deo je IPA II nacionalnog programa za Srbiju koji je namenjen otklanjanju posledica poplava 2014. godine.

- Evropska unija je odmah pritekla u pomoć kada su se dogodile strašne poplave i ovo je nastavak tog čina prijateljstva. Ovakva mašina koja je najnovija reč tehnologije, omogućiće Srbiji da odmah može da reaguje u hitnim slučajevima – rekao je Sem Fabrici, ambasador EU u Srbiji, zahvalivši se svim učesnicima u ovom projektu.

Deo donacije koji će biti iskorišćen u distributivnom sektoru iznosi devet miliona evra i osim nabavke mobilnih trafostanica obuhvata i razvoj sistema daljinskog nadzora i upravljanja srednjenaponskom mrežom u distributivnom području Kraljevo, koje je bilo najviše pogođeno velikim poplavama.

 

Врх