EPS spreman za modernizaciju brodske prevodnice

30.1.2019.
Ugovorena rekonstrukcija prevodnice HE „Đerdap 1“

 

Ugovor o rekonstrukciji brodske prevodnice EPS-ovog hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“ potpisan je sa konzorcijumom izvođača radova koji predvodi nemačka kompanija „DSD Noel“.

U Vladi Srbije ugovor vredan 27 miliona evra potpisali su Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i Manfred Singer, izvršni direktor kompanije „DSD Noel“.

- Stvoreni su uslovi da počne realizacija veoma važnog projekta za „Elektroprivredu Srbije“, jer je prevodnica deo hidroelektrane „Đerdap 1“. Druge evropske države uspele su u proteklim decenijama da modernizuju prevodnice na Dunavu. Sada su se zahvaljujući čvrstoj ekonomskoj politici Vlade Srbije i Aleksandra Vučića, predsednika Srbije konačno stekli uslovi i za ovaj investicioni poduhvat. EPS brine o svim objektima koje ima na Dunavu. Završava se revitalizacija agregata na HE „Đerdap 1“, kojom se produžava radni vek za najmanje 30 godina i povećava se snaga elektrane. Nakon toga radićemo i revitalizaciju agregata HE „Đerdap 2“ - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS nakon potpisivanja ugovora.

Kroz prevodnicu na HE „Đerdap 1“  od 1970. godine i do sada prošlo je oko 400.000 plovila na osnovu kapaciteta od oko 6.300 plovila godišnje. Rekonstrukcija koju će u okviru konzorcijuma raditi i dve srpske firme, „Feromont“ i „Elektromontaža“ omogućiće povećanje kapaciteta prevođenja na 10.000 plovila godišnje, što je važno za rast trgovine, turizma i ekonomije Srbije.

- Vlada Srbije ulaže 200 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja i vodnih koridora. To znači da plovnost Dunava mora da bude na najvišem nivou. Radimo na tome da povećamo bezbednost plovidbe, ali i broj putnika i količinu tereta koja se prevozi vodnim koridorima. Rekonstrukcija brodske prevodnice na „Đerdapu 1“ predstavlja jedan od projekata u tom investicionom ciklusu - rekla je Mihajlović.

Singer je istakao da će kompanija „DSD Noel“ zajedno sa partnerima iz Srbije dati sve od sebe da projekat bude urađen kvalitetno i u roku i dodao da će u tome pomoći i iskustvo iz rekonstrukcije brodske prevodnice „Đerdapa 1“ na rumunskoj strani. 

Prevodnica je važna ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje kroz koje Dunav prolazi i za EU u celini, jer je u pitanju važan evropski saobraćajni koridor. Zbog toga je oko 40 odsto investicije obezbeđeno kroz donaciju Evropske unije, dok se preostali iznos finansira iz kredita Evropske investicione banke. Predviđeno je da nakon otpisivanja ugovora, izvođač krene sa izradom preostale tehničke dokumentacije da bi u septembru počeli radovi koji će trajati oko godinu dana.

 

Врх