Antić i Grčić obišli gradilište novog bloka u Kostolcu

16.4.2019.
Izgradnja bloka B3 dobila ubrzanje

Izgradnja novog bloka od 350 megavata u Kostolcu dobila je podsticaj i ubrzanje izdavanjem sedme, najvažnije dozvole koja se odnosi na kotao turbine i generator. Tim povodom radove su obišli Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, Čen Bo, ambasador Kine u Republici Srbiji, sa predstavnicima CMEK-a (China Machinery Engineering Corporation), izvođača radova i lokalne samouprave.

Antić je naglasio važnost koju ima dobijena dozvola, budući da se ona odnosi na deo projekta koji iznosi čak 50 odsto cele investicije.

- Danas je važan dan jer smo dobili građevinsku dozvolu i CMEK može da krene sa pripremom lokacije. Izgradnja novog bloka B3 je najvažniji projekat u energetici u Srbiji. Insistiramo na realizaciji u skladu sa kvalitetom i rokovima koji su ugovoreni. Veliku pažnju pridajemo svim fazama koje pratimo. Bilo je dosta problema, kineski partneri su u startu imali kašnjenja, ali zajedničkim naporima smanjujemo kašnjenja. Dva projekta koja su u toku dobro teku, to su dimnjak i postrojenje za hemijsku preradu vode – poručio je Antić i zahvalio svima u Ministarstvu rudarstva i energetike, čelnicima i zaposlenima EPS-a koji ulažu veliku energiju i partnerima iz CMEK-a od kojih su dobijena čvrsta obećanja da će posao uraditi u kvalitetu i rokovima koji su ugovoreni.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS naglasio je važnost novog bloka snage 350 megavata koji predstavlja ogroman pomak u energetici u Srbiji.

- Kada bude završen, novi blok činiće povećanje od skoro 10 odsto sadašnjih instalisanih proizvodnih kapaciteta. To je veoma skup i značajan projekat za nas, koji je na žalost u zaostatku, ali stvari pokrećemo bržim tokom. Od ukupnog broja dozvola mi smo danas dobili sedmu, koja je možda energetski najznačajnija jer se odnosi na srce bloka. Razgovarali smo sa izvođačem više od dva sata i sigurni smo da će kašnjenje biti smanjeno i daćemo sve od sebe da radove završimo u ugovorenim rokovima – poručio je Grčić.

Ambasador Kine je istakla da je ovo jedan od najvećih projekata u saradnji Srbije i Kine.

- Znamo koliko je značajan za ekonomski razvoj Srbije. Sigurna sam da će i kineska strana učiniti sve napore da završi projekat kvalitetno i u rokovima koji su ugovoreni – rekla je Čen Bo.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture. Izgradnja bloka „Kostolac B3” je investicija od 613 miliona dolara i tim će Srbija i EPS dobiti moderan i efikasan proizvodni kapacitet koji ispunjava stroge evropske ekološke norme.

Врх