Za uspešan put do tržišta

15.3.2024.
Sa međunarodne konferencije o pepelu i šljaci


Ukupna količina gipsa koja se proizvede tokom rada postojećeg postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani „Kostolac B“ uspešno se plasira na tržište, a reč je o količini od oko 150.000 tona godišnje, rekla je Milena Đakonović, direktor Sektora za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u „Elektroprivredi Srbije“ na drugoj međunarodnoj konferenciji „Pepeo, šljaka, gips – sirovine za cirkularnu zelenu ekonomiju“, koja je održana na Mašinskom fakultetu.

- U cilju pospešivanja prodaje, registrovali smo gips u skladu sa REACH uredbom Evropske Unije. Na taj način se olakšava izvoz gipsa na tržištu EU, čime on praktično postaje hemikalija. Pored toga, započeli smo aktivnosti na registraciji pepela u okviru REACH-a i očekujemo da će taj proces biti okončan u narednih nekoliko meseci – rekla je Đakonović na konferenciji koju je organizovala Energija Balkana.

Ona je dodala da će se proizvodnja gipsa povećati nakon puštanja u rad postrojenja za odsumporavanje na TENT A3-A6 i TENT B, kao i nakon puštanja u rad bloka B3 u TE „Kostolac B“.

- Pepeo i gips se koriste u razvijenim državama u svetu, domaće cementare već godinama koriste elektrofilterski pepeo, međutim, u pitanju su male količine - rekao je Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku Srbije, na otvaranju konferencije.

On se založio za održavanje većeg broja stručnih skupova i izradu ozbiljne studije koja bi doprinela povećanju upotrebe ovih sekundarnih sirovina.

- Pepeo može da se koristi u građevinarstvu i za proizvodnju betona, ali postoje i manje poznate primene, kao što su sinteza zeolita, sinteza geopolimera ali i u ekstrakciji retkih zemalja, koje će biti od krucijalnog značaja u budućnosti, jer se koriste u punjivim baterijama, memorijama računara, led sijalicama i solarnim panelima - rekla je Marija Šljivić Ivanović, naučni savetnik, rukovodilac laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine u Institutu za nuklearne nauke Vinča.

Na konferenciji su učestvovali i Bojan Đordan, izvršni direktor za proizvodnju u „Elektroprivredi Crne Gore“ i Rade Bučevac, direktor kompanije „Moravacem“. Privrednici zainteresovani za kupovinu pepela, šljake i gipsa predstavili su svoje potrebe za ovim sekundarnim sirovinama.

Врх