Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A

1.3.2019.
Novo postrojenje u TENT-u za čistiji vazduh

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ uspešno je izgradilo sistem za redukciju azotnih oksida na bloku A4 Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu, najveće fabrike struje na Balkanu, čime je emisija azotnih oksida redukovana u skladu sa zakonskim regulativama - ispod 200 miligrama po kubnom metru. Predstavljanju završetka još jednog u nizu ekoloških projekata JP EPS prisustvovali su Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija u Vladi Srbije, i Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

Ukupna vrednost radova i opreme je oko 8,5 miliona evra, od čega je EU iz fonda IPA 2014 obezbedila oko 80 odsto sredstava.

Antić je čestitao na uspešno realizovanom projektu koji je, kaže, značaj deo ukupnih napora koje Srbija i EPS čine kako bi se elektroenergetski sistem modernizovao, postao efikasniji, i prema najvišim standardima u zaštiti životne sredine.

- TENT je ključni oslonac našeg elektroenergetskog sistema koji proizvodi 50 odsto ukupne električne energije u Srbiji, a energetski sistem naše zemlje ključni je faktor stabilnosti energetskog sektora u regionu. Naš strateški cilj i svih koji žele dobro regionu je da proizvodnja struje u Srbiji bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU – rekao je Antić i zahvalio EU na podršci u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS poručio je da je projekat izgradnje sistema za smanjenje emisije azotnih oksida u bloku A4 jedan od ključnih ekoloških projekata koji garantuje opstanak TENT.

- Cilj je da svaki pogon EPS-a dovedemo na zadovoljavajući ekološki nivo. Želimo da se uskladimo sa propisima EU - rekao je Grčić i podsetio da je pre oko 10 dana položen kamen temeljac za postrojenje koje treba da smanji emitovanje sumpornih čestica. 

- Paralelno s tim modernizujemo i revitalizujemo agregate na svim hidroelektranama. Ostaje nam da nastavimo modernizaciju proizvodnje na površinskim kopovima - u Kolubari i Kostolcu. Tokom ove godine završićemo projekat upravljanja kvalitetom uglja na Tamnavskim kopovima – dodao je Grčić.

Iz EU poručuju da nastavljaju partnerstvo sa Srbijom u realizaciji važnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije EU u Republici Srbiji rekao je da su poglavlja 15 i 27 koja se odnose na ekologiju važna za Srbiju u pregovorima o članstvu u EU i da je ostalo još posla da se uradi.

- EU će pružiti pomoć Srbiji i biti na njenoj strani - rekao je Fabrici.

Врх