Manje emisije, bolji kvalitet vazduha

25.4.2024.
Svečana primopredaja postrojenja za odsumporavanje u TENT A


Puštanjem u probni rad postrojenja za odsumporavanje na četiri bloka u termoelektrani „Nikola Tesla A“ završili smo veliko investiciono poglavlje u „Elektroprivredi Srbije“ i jedan od najvećih ekoloških projekata u Evropi – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, na svečanoj primopredaji ovog postrojenja.

Svečanoj primopredaji su prisustvovali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka, predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju, predstavnici izvođača radova „Micubiši Pauer“, „Jedinstva“, članovi Nadzornog odbora EPS AD, predsednik opštine Obrenovac, poslovni partneri…

Prvi čovek EPS je istakao da je ovim projektom značajno unapređen kvalitet života građana Obrenovca, Beograda i Srbije, a produžen je i radni vek jednom od stožera našeg elektroenergetskog sistema. Živković je naglasio da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača i reč je o tehnologiji odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips, koji se već proizvodi i koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250.000 tona.

- Isto postrojenje gradi se i u TENT B. Završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno ćemo staviti tačku na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i TE „Kostolac“, koji proizvode oko 90 odsto električne energije iz termoelektrana - rekao je Živković.

- Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi. Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh. To je ogromna stvar koju je ova Vlada završila, ministarstvo na čijem sam čelu i „Elektroprivreda Srbije“ - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra i da je ovo postrojenje uspešno završeno sa japanskim partnerima i domaćim kompanijama, Ministarka rudarstva i energetike je naglasila da je projekat odsumporavanja u TENT A važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, za koju postoji uverenje da u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama. 

- Već razgovaramo sa Vladom Japana i JICA koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE „Bistrica,“ i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde - poručila je Đedović Handanović.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

 - Zahvaljujući ovoj investiciji, smanjiće se godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde. Sumpor-dioksid će se prerađivati u gips, u skladu sa principom cirkularne ekonomije - rekla je Vujović.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka istakao je zadovoljstvo što je prvi put u poseti Srbiji, i da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

- Ovaj projekat je važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i nastavićemo da pružamo podršku Srbiji na putu ka dekarbonizaciji - rekao je Hosaka.

Norijaki Taniguči, zamenik generalnog direktora „Micubiši Pauer“, istakao je da su ovaj projekat pratile mnoge izazovne situacije poput pandemije korona virusa, rata u Ukrajini, ali da je sve prevaziđeno kroz dobru saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i EPS-om. On je naglasio da je „Micubiši Pauer“ voljan da svojom tehnologijom doprinosi životnoj sredini i privredi Srbije, uz odličan odnos sa domaćim kompanijama.

Врх