EPS-ovo postrojenje primer uspešnog projekta

28.4.2021.
Ana Brnabić, premijerka Srbije, posetila TE „Kostolac B“

 

Zaštita životne sredine jedan je od tri naša prioriteta i od 2014. godine do danas Vlada Srbije uložila je oko 600 miliona evra u ekološka postrojenja kako bi osigurala čistiji vazduh - rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, tokom posete termoelektrani „Kostolac B“, jednom od najvažnijih termo kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“.

Pored predsednice Vlade Srbije, postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova obišli su prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine i Milorad Grčić, v. d. direktora EPS. Postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ završeno je u potpunosti i radi punim kapacitetom. To je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata u EPS-u, ali i celoj Srbiji. Vrednost investicije bila je 130,5 miliona dolara.

- U toku je i izgradnja postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama TENT A i TENT B - rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Ona je istakla da je Skupština Srbije u martu usvojila Zakon o klimatskim promenama, kao prvi sistemski zakon koji se bavi ekologijom, kao važnom temom.

- Emisije štetnih materija su ovde niže nego u EU i na nivou su koji je propisala Energetska zajednica. Ovo postrojenje za odsumporavanje primer je kako Vlada Srbije želi da se odnosi prema zaštiti životne sredine i prema energetici – rekla je prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike. - Naš cilj je da kroz saradnju ministarstva zaštite životne sredine i rudarstva i energetike imamo „zelenu Srbiju“ i „zelenu energetiku“. Četiri nova zakona iz oblasti energetike su usvojena, radi se Nacionalni plan za klimu i energetiku, Strategija razvoja energetike do 2030. i 2050. godine, a sve ovo radimo sa ciljem da  najkasnije do 2040. godine imamo minimum 40 odsto proizvedene „zelene energije“ iz obnovljivih izvora.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, navela je da u borbi protiv aero zagađenja postrojenja kao što je ovo u Kostolcu daju značajan doprinos, jer je smanjenje nivoa sumpor–dioksida i praškastih materija izuzetno.

Postrojenje u Kostolcu urađeno je po svim standardima EU i ima sve potrebne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine.

- Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TE „Kostolac B“ uspešno je završena i probni rad je u toku. Očekujemo upotrebnu dozvolu, koja će biti izdata do oktobra - rekao je Miroslav Tomašević, direktor Sektora za realizaciju novih objekata TE, HE i OIE. - Ključno je da postrojenje radi punim kapacitetom, da postiže granične vrednosti emisija SO2 propisane zakonom Republike Srbije i najnovijim propisima EU. Praškaste materije su ispod zakonom propisanog nivoa.

Postrojenje za odsumporavanje koristi metodu vlažnog krečnjaka, na osnovu koje se krečnjačka suspenzija u apsorberima raspršuje i dovodi u kontakt sa dimnim gasovima, gde se procesom apsorpcije uklanja SO2  iz dimnog gasa. Rezultat reakcije je formiranje gipsa, koji se otprema na deponiju gipsa ili se isporučuje na tržište kao odlična sirovina za građevinarstvo. Ovo postrojenje proizvodiće oko 450.000 tona gipsa godišnje, a već postoje potpisani ugovori za kupovinu 125.000 tona gipsa.

Врх