Postavljen kamen temeljac za sistem odsumporavanja u TENT B

1.12.2020.
EPS gradi treće postrojenje za odsumporavanje

U EPS-ovoj termoelektrani „Nikola Tesla B“ postavljen je kamen temeljac za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova koje će doprineti zaštiti životne sredine i oko 20 puta smanjiti emisije sumpor-dioksida.

- Početak ovog projekta je značajan za zdraviju životnu sredinu, ali još važnija je vizija ako hoćemo velike promene. Energetska bezbednost je jednako važna, kao  i ekološka bezbednost i ako nemamo ulaganja  u smanjenje emisija štetnih gasova znači i da termoelektrane ne mogu da nastave da rade. Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli. Svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže - rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike.

Milorad Grčić, v d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, istakao je da će postrojenje u TENT B, drugo u Obrenovcu i treće u Srbiji koje gradi EPS, smanjiti nivo zagađenja vazduha, ali i poboljšati energetsku stabilnost u zemlji.

- Vrednost izgradnje postrojenja u TENT B je 210 miliona evra, a ponosni smo što će oko 120 miliona evra biti realizovano kroz rad domaćih firmi. To je veoma važno za rast domaće privrede, jer EPS utiče direktno na rast BDP-a, tri odsto na nivou godine i još tri odsto indirektno kroz građevinu i ostale grane. Ovakvi projekti garantuju budućnost termoelektrana u Srbiji i energetsku stabilnost – rekao je Grčić.

Termoelektrane TENT A i TENT B u Obrenovcu proizvode više od 50 odsto električne energije u Srbiji.

- Projekat odsumporavanja ovde u TENT B smanjiće nivo emisija sumpor-dioksida sa sadašnjih 80.000 tona na nivou godine, na 4.500 tona, što je oko 20 puta manje -  rekao je Grčić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je podsetila da je prošle godine počela gradnja istog  postrojenju na TENT A i naglasila da će ta dva sistema značajno uticati na viši nivo zaštite životne sredine.

- Ovim projektom smanjuje se emisija sumpor-dioksida na minimum. Prilagođavamo regulative i propise sa EU na svom putu evrointegracija, i ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa EU. Naš imperativ je zaštita životne sredine i bolji kvalitet vazduha, a sve zbog zdravlja građana Srbije – rekla je Vujović.

Generalni direktor ogranka kompanije Micubiši Pauer u Srbiji Šinićiro Micujama istakao je da će preduzeti sve korake da se projekat realizuje bezbedno i u roku.

- Naša dokazano najsavremenija tehnologija za odsumporavanje dimnog gasa biti korišćena za postrojenje TENT B kao i za TENT A, a koju je razvio bivši Mitsubishi Heavy Industries i Hitachi, u Japanu. Stoga se nadamo i ja sam uveren da će ovo postrojenje značajno doprineti unapređenju u oblasti zaštite životne sredine i ekologije u Srbiji – rekao je Micujama.

Rok za završetak projekta i preuzimanje postrojenja predviđen je za mart 2024. godine. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za oba bloka TE Nikola Tesla B, očekuje se smanjenje ukupne količine emisija sumpor-dioksida sa 3.000 miligrama po kubnom metru na nivo od 130 miligrama po kubnom metru. Puštanjem u rad ovog postrojenja, dodatno, nivo emitovanih čvrstih čestica u atmosferu sa sadašnjih 50 miligrama po kubnom metru smanjuje se na ispod 10 miligrama po kubnom metru. Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova produžava se radni vek TENT B.

Врх