Ispunjeno obećanje - novi trafo u najkraćem roku

12.10.2020.
Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, posetio meštane sela Dolići u Sjenici



Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, posetio je selo Dolići i uverio se da napreduju dogovoreni radovi na poboljšanju naponskih prilika za meštane ovog sela i nekoliko zaseoka.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je bio u Sjenici kod porodice Šabaredžović, koja se bavi uzgojem krava i evidentno je da ovde postoje problemi sa strujom. Predsednik Vučić je zamolio da postavimo novu trafostanicu što pre. Uspeli smo i za vikend se radilo. Ugrađen je novi transformator snage 400 kilovata, a do juče bio snage 100 kilovata. Postavljena je kompletno nova oprema u ormaru, izmeniće se sva neophodna oprema i osigurači – rekao je Grčić posle obilaska. - Zavisno od vremenskih uslova, ali najkasnije do Nove godine biće produžena mreža. Izgradićemo novu trasu 10 kV dalekovoda od oko 500 metara, biće postavljeno novih 20 bandera i novi trafo, identičan ovom danas. Svi u ovom kraju moći će da računaju na stabilno napajanje, bez prekida i sa mogućnošću uvećanja kapaciteta. Za nas je najvažnije da u okviru politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića svaki deo Srbije dobije stabilno snabdevanje električnom energijom.

Grčić je objasnio da je problem što decenijama nije ulagano u distributivnu mrežu, a da ne može istovremeno da se popravlja i gradi svuda. On je rekao i da je u poslednjih nekoliko godina mnogo toga urađeno, ali da ima još mnogo posla. Prvi čovek EPS je naglasio da ceo sjenički kraj ima ozbiljan rezervoar električne energije jer je dobra 110 kV trafostanica, ali su problem razvodi i ogromna prostranstva. Grčić je pomenuo i da će u narednih nekoliko meseci u još jednom delu sjeničke opštine biti uloženo u stabilizaciju napajanja električnom energijom.
U selu Dolići ima oko 70 domaćinstava, koja se bave poljoprivrednom i stočarstvom, a Muris i Nedžad Šabaredžović veoma su zadovoljni što se obećanja predsednika Srbije ispunjavaju.

- Hvala predsedniku Vučiću i direktoru EPS-a, već je bolja situacija sa strujom i sada mogu da rade dva sistema za mužu – rekao je Muris Šabaredžović. – Pre je sve radilo teško, sada je mnogo bolje, a kada bude još jedan trafo biće rešen problem. Mnogo nam ovo znači za razvoj sela. Struja, voda i put su važni uslovi. Sada imam 40 muznih krava i 20 junica, a kada imamo uslove moći ćemo da pokrenemo i mini mlekaru i da nastavimo ulaganja.

Ovo ulaganje „Elektroprivrede Srbije“ u kvalitetnije i pouzdanije napajanje električnom energijom i povećanje instalisanih kapaciteta za nove i postojeće priključke, omogućiće i razvoj seoskog turizma.

Врх