Ubrzanje gradnje bloka Kostolac B3 u sledećoj godini

24.12.2020.
Obilazak gradilišta novog termo bloka u Kostolcu

Gradnja novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“ jedan je od najvažnijih projekata za energetski sistem i „Elektroprivredu Srbije“ zbog čega je sporost u realizaciji nedopustiva i radovi moraju da se ubrzaju, ocenili su Zorana Mihajlović potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d direktora JP EPS posle obilaska gradilišta.  

- Ovo gradilište je veoma važno za naš energetski sistem. U ozbiljnom je kašnjenju i zajedno sa EPS-om i izvođačem radova, kineskom kompanijom CMEC, pokušaćemo da to promenimo. Za nas je neprihvatljiv predlog izvođača da se radovi završe na jesen 2022. godine, iz iskustva na projektu u prethodnom ministarstvu znam da je moguće stvari pokrenuti brže. I ovde sam danas da izvođaču pošaljem jasnu poruku da neke stvari nećemo tolerisati, kao što nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta. Znam koliko dobro rade druge kineske kompanije u Srbiji i CMEK će morati da im se priključi – rekla je Mihajlovićeva.

Dodala i da je CMEK prva kompanija koja je najavila usporenje radova zbog pandemije i da će Ministarstvo i EPS biti tu da pruže svaku pomoć.

- Imenovali smo mali tim koji će biti ovde sve vreme, učinićemo sve da pomognemo izvođaču, ali ćemo i obaviti razgovore da bi se ovaj blok završio i ranije. Nijedno gradilište u saobraćaju i infrastrukturi nije stalo s radom tokom pandemije, ovde fale Ljudi, inženjeri i efikasnija realizacija. Učinićemo sve da promenimo ovaj tok sporosti, jer EPS-u su potrebne nove investicije i projekt- zaključila je ona.

 Milorad Grčić rekao je da je stanje na gradilištu u Kostolcu u značajnoj meri u fazi kašnjenja, te da je izgubljeno pet godina od potpisivanja ugovora do početka radova 2018.

- Ovo je jedan od najvažnijih projekata za EPS, izgradnja 350 megavatnog bloka. Važno je da se što pre završi i bude na mreži. Ugovor za projekat je po principu kLjuč u ruke. Srećan sam zbog pomoći koju ćemo imati od Ministarstva, jer ovaj projekat doprinosi stabilnosti EPS-a i stabilnosti snabdevanja električnom energijom. Siguran sam da ćemo, bez obzira na sve probleme, većim angažovanjem i većim prilivom radnika iz Kine uspeti da ubrzamo radove i i da ćemo već početkom 2021. videti značajne promene na gradilištu - rekao je Grčić.

Novi blok „Kostolac B3“ snage 350 MW, jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon skoro tri decenije. EPS će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema.

Врх