EPS živi zelenu tranziciju

21.3.2024.
David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS AD, na Samitu energetike u Trebinju


Zajedničkim radom Ministarstva rudarstva i energetike i „Elektroprivrede Srbije“, Srbija je na polju aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore uradila mnogo više nego što se zna u javnosti. EPS živi zelenu tranziciju, potpisujemo korporativne PPA ugovore, očekujemo novu aukciju i pozivamo sve investitore koji nisu učestovali da se priključe aukcijama - rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS AD, na panelu „Ugovori o otkupu električne energije iz OIE - Korporativni ugovori kao nova realnost“ na 5. Samitu energetike u Trebinju.

On je naglasio da su aukcije za dodelu tržišnih premija bile uspešne jer je od ponuđenih 400 megavata iz vetroelektrana i ugovoreno tih 400 megavata, dok je od 50 megavata iz solara ugovoreno 30 megavata. Žarković je objasnio da je uspeh aukcija dodatno značajniji jer se organizovao u vreme visokih cena, a EPS je ponudio dugoročne PPA ugovore i time pokazao da je jasna vizija kompanije okrenuta ka OIE i zelenoj tranziciji.

Na panelu je bilo reči i o novoj metodologiji za obračunavanje cene za privredu.

- EPS je komercijalnim potrošačima od 2013. godine nudio tržišne cene, ali poslednje dve godine su bile specifične zbog rasta cena. Cene električne energije su dostigle nivo od 250 evra, a EPS je prodavao za 66 i 100 evra po megavat-satu. Onda je došlo do relaksacije cena, ali se od 1. maja vraćamo na tržišni model formiranja cena – rekao je Žarković.

Врх