Zelena energija EPS-a u korak sa svetom

18.6.2021.
ZelEPS predstavljen kupcima sa područja Beograda

Komercijalni kupci „Elektroprivrede Srbije“ prepoznali su značaj povećanja korišćenja zelene energije i sve veći broj kupaca bira ZelEPS paket. To je paket koji podrazumeva snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora koja ima garanciju porekla.

Kupcima na slobodnom tržištu sa područja Beograda koncept ZelEPS paketa predstavio je Bratislav Džombić, direktor Sektora za razvoj slobodnog tržišta u "EPS Snabdevanju". Više od 30 eminentnih komercijalnih kupaca saznalo je da se paketom ZelEPS-a kupcima garantuje ekološko poreklo električne energije, a kupci dobijaju elektronski dokument koji dokazuje da je proizvedena samo upotrebom obnovljivih izvora energije.

-  Kompanije koje se opredele za ZelEPS daju značajan doprinos borbi za očuvanje prirode i sprečavanje daljih globalnih klimatskih promena - rekao je Džombić

EPS je, pionirski, pre dve godine počeo prodaju zelene energije, a prvi kupac paketa ZelEPS bila je Prokredit banka. Pored banaka, zelenu energiju EPS-a do sada su kupovale uglavnom kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom. Velike kompanije kao što su Lidl, „Tigar“, „British American Tobacco, „Zdravlje“ iz Leskovca, „Strauss Adriatic“, „Froneri Adriatic“ , kao i mnogi drugi, prepoznali su značaj zelene energije.

Predstavljanju ZelEPS paketa prisustvovali su Jasna Milosavljević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom, kao i direktori i menadžeri zaduženi za snabdevanje električnom energijom.

Broj zainteresovanih kupaca za ZelEPS stalno raste. Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. godini je bila deset puta veća nego u 2019. Količina ugovorena za ovu godinu je u ovom trenutku 50 odsto veća nego 2020. godine. Sa ovom „zelenom“ ponudom kupci ostaju verni najvećoj energetskoj kompaniji u Srbiji, a jedan broj njih prepoznaje nastojanje EPS-a da drži korak sa Evropskom unijom i svetom.

- Garanciju porekla mogu dobiti samo proizvođači poput Elektroprivrede Srbije, čiji su proizvodni kapaciteti registrovani u Registru proizvođača iz obnovljivih izvora, kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije. Na zahtev proizvođača, garanciju porekla izdaje operator prenosnog sistema „Elektromreža Srbije“, a EMS je postao punopravan član AIB (Evropske asocijacije tela za izdavanje) 2019. godine i tržište Srbije integrisano je u tržište EU – objasnio je Džombić.

Proizvodnja zelene energije deo je vekovne tradicije Elektroprivrede Srbije i datira još iz 19. veka, a nastavlja se i danas, i u vremenu velikih klimatskih promena i zagađenja ima verovatno veći značaj za društvo i očuvanje prirode nego ikada. Zelena energija proizvodi se u 15 hidroelektrana snage 3.015 megavata, što je 38 odsto EPS-ovog energetskog potencijala, a trećina ukupne proizvodnje realizuje se u hidroelektranama. U planu je i korišćenje drugih izvora zelene energije, kao što su vetar i sunčeva svetlost.

 

Врх