Društveno odgovorno poslovanje

 

Izveštaj o društveno odgovornom poslovanju


Pružajući energetski oslonac građanima i privredi Srbije, „Elektroprivreda Srbije“ nastoji da na isti način doprinese razvoju i blagostanju zajednice u kojoj posluje. Smatramo da se uspeh ne meri isključivo poslovnim rezultatima, već ciljanim učešćem u aktivnostima društva za dobrobit svih građana. Naša misija je da pomognemo u postavljanju sistemskih rešenja koja će unaprediti kvalitet života na duže staze, kao i da brzo reagujemo u situacijama kada je to neophodno. 

EPS pridaje veliki značaj edukaciji i podizanju svesti građana o energetskoj efikasnosti i štednji električne energije. Na različite načine se promoviše energetska efikasnost, kroz saradnju sa medijima, objavljivanjem saveta o štednji električne energije i povećanju energetske efikasnosti. Više od pet godina u saradnji sa Udruženjem „Ambasadori održivog razvoja i zaštite životne sredine“ organizuju se radionice širom Srbije na temu energetske efikasnosti i štednje električne energije u osnovnim i srednjim školama. 

EPS podržava i pomaže rad najvažnijih državnih ustanova, institucija i udruženja u oblasti nauke i obrazovanja: Univerziteta u Beogradu i fakulteta koji obrazuju stručnjake potrebne elektroprivredi, Srpske akademije nauka i umetnosti, Instituta „Nikola Tesla“, Instituta „Mihajlo Pupin“, Saveza inženjera i tehničara. Podržavamo i najvažnije strukovne skupove i sajmove: CIGRE, CIRED, Energetika, Rudarstvo, Vode, Sajam energetike i Samit energetike u Trebinju. Kroz različite manifestacije koje su tematski okrenute nauci, kao što su Festival nauke, Tesla dani i Noć istraživača, EPS daje svoj doprinos afirmisanju nauke. Podržali smo i naučne i edukativne kampove za najmlađe - Dečiji kamp „Viminacijum“, Eko kamp „Tara“ i „Mihajlo Pupin Idvorski“. EPS je pomogao i u opremanju više od 200 osnovnih i srednjih škola širom Srbije. 

EPS nastoji da se uključi u što veći broj akcija za pružanje pomoći u lečenju, naročito lečenju dece. Svojim donacijama EPS je omogućio bolji rad najvećih zdravstvenih ustanova u zemlji (Klinički centar Srbije, Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Klinički centar „Dragiša Mišović“) i mnogih bolnica u Srbiji, kao i nabavku medicinskih aparata, opreme i lekova. Značajnu podršku pružamo Udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), Savetovalištu za borbu protiv nasilja u porodici, Udruženju dečiji romski humanitarni centar „Vlaški Romi“, i Udruženju za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu „Belhospice“. Posebno smo ponosni na donaciju koja je upućena za nabavku digitalnih vaga za merenje beba. 

Podržavamo rad domova za nezbrinutu decu i osoba sa invaliditetom, decu bez roditelja, rad nevladinih organizacija u oblasti zaštite ljudskih prava i prava manjinskih zajednica. „Elektroprivreda Srbije“ je posebno ponosna na humanost koju su njeni zaposleni pokazali u najkritičnijim trenucima (zemljotres u Kraljevu i katastrofalne majske poplave 2014. godine). Zaposleni redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

„Elektroprivreda Srbije“ posvećena je kontinuiranoj podršci razvoju kulture i umetničkog stvaralaštva, kao i zaštiti kulturnih dobara i kulturne baštine. EPS je prijatelj nacionalnih institucija kulture: Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Nikole Tesle, Muzeja nauke i tehnike, Muzeja savremene umetnosti i čitavog niza projekata iz oblasti kulture.

EPS podržava očuvanje duhovnih vrednosti i donator je završetka izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu. Kompanija je uputila pomoć mnogim manastirima i crkvama, kao i verskim ustanovama drugih veroispovesti u Srbiji.

 

Top