Svečano obeležen završetak revitalizacije HE „Đerdap 1“

12.12.2023.


Veća snaga i duži radni vek  najveće srpske hidroelektrane

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, Dubravka Đedović Handanović ministarka rudarstva i energetike, Nj.E. Aleksandar Bocan Harčenko ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji kao i predstavnici kompanije „Silovije mašini“, prisustvovali su zvaničnom završetku revitalizacije HE „Đerdap 1“. 

- Uspešno urađenom revitalizacijom HE „Đerdap 1“ dobila je veću snagu, manji obim održavanja i višedecenijsku pouzdanost. Ukupna snaga njenih šest agregata povećana je na 1.140 megavata, a povećanjem nominalne aktivne snage svakog agregata sa 171 na 190 megavata EPS je dobio jednu novu elektranu, snage oko 100 megavata - rekao je Živković. Istakao je da je veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane „Đerdap 1“ već pokazao odlične rezultate. Proizvodnja je prešla projektovanu godišnju proizvodnju od 5,5 milijardi kWh, a postavljen je dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh. 

- HE „Đerdap 1“ daje veliki doprinos stabilnosti i sigurnosti sistema i trenutno učestvuje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji sa 23 odsto. Velike hidroelektrane na Dunavu će i u budućnosti biti jedan od stubova našeg elektroenergetskog sistema, kao i veliki i stabilni proizvođači zelene energije - navela je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.  

Prvi čovek EPS je poručio i da „Elektroprivreda Srbije“ nastavlja revitalizacije u hidro sektoru i u narednom periodu. 

- Najznačajniji projekti su modernizacija „Vlasinskih hidroelektrana“, „Bistrice“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“ - naveo je Živković. 

Obimne radove na revitalizaciji HE „Đerdap 1“ obavili su stručni timovi „Elektroprivrede Srbije”, HE „Đerdap”, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme „Silovije mašini”.

Vrh