Zaštita životne sredine

​Projekti za povećanje energetske efikasnosti i unapređenja zaštite
 ​
Intenzitet i dugotrajnost eksploatacije u kolubarskom basenu znače i velike poremećaje u integritetu terena, vazduha i eko-sistema. Zbog toga je ulaganje u zaštitu i obnovu prirodne sredine jedan od prioriteta poslovanja.

Zbog degradiranja prirodnog okruženja tokom proizvodnje i prerade uglja, svaki rudarski gigant ima obavezu da poljoprivredne površine vrati prvobitnoj nameni kroz procese rekultivacije i revitalizacije zemljišta.

Osnivanjem Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, u proleće 2010. godine, u RB „Kolubara” počelo je sistematsko i organizovano upravljanje životnom sredinom. Jedanaest godina kasnije, najveći proizvođač uglja u Srbiji sve više ulaže u zaštitu životne sredine i brigu o lokalnom stanovništvu kroz brojne projekte. 

U RB „Kolubara“ se radi na završnim aktivnostima realizacije prvog „zelenog” projekta u EPS-u – „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”.​​ Ceo projekat vredan je 181 milion evra, finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD (80 miliona evra), nemačke Razvojne banke - KfW (65 miliona evra), uz pomoć Vlade Nemačke (9 miliona evra) i uz učešće „Elektroprivrede Srbije” (27 miliona evra).

Kao deo intenzivnog investicionog ciklusa u EPS-u, ovaj projekat predstavlja nabavku nove opreme, koja će obezbediti sigurno snabdevanje termoelektrana lignitom i poštovanja propisa u oblasti zaštite životne sredine. 
​​​​
„Zelenim” projektom biće unapređena tehnologija otkopavanja uglja i obezbeđen ujednačen kvalitet lignita koji se otkopava u RB „Kolubara” čije će korišćenje omogućiti povećanje efikasnosti rada termoelektrana. Sve ovo će dovesti do smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu i povećanja energetske efikasnosti.

​​

Top