Kopovi

​​​​​​​Proizvodnja „Kopova”

U organizacionoj celini „Površinski kopovi” direktno se obavlja osnovna delatnost Ogranka RB „Kolubara“ – proizvodnja uglja i otkrivke. 

• U RB „Kolubara“ ugalj se eksploatiše na tri površinska kopa: Polje „E”, „Tamnava-Zapadno polje” i Polje „G”. U procesu rada ovi kopovi čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu. Kop „Radljevo” je najmlađi kop u „Kolubari” i trenutno radi se na otvaranju ugljenog sloja.

Na površinskim kopovima RB „Kolubara“ ugalj kopaju rotorni bageri. Ove moćne i masivne mašine, koje otkopavaju ugalj i otkrivku, prosečno su visoke oko 35 metara i teške do 3.000 tona. 

Sistemom tračnih transportera ugalj sa kopova iz istočnog dela basena se prevozi u pogon za preradu, a iz zapadnog dela basena u Drobilanu. Nakon obrade i pripreme, ugalj se industrijskom prugom isporučuje termoelektranama „Nikola Tesla” u Obrenovcu, „Kolubara” u Velikim Crljenima i „Morava” u Svilajncu. 

Da bi se došlo do ugljenih slojeva, neophodno je najpre otkopati otkrivku, koja se otkopava i odlaže modernim BTO (bager-traka-odlagač) sistemima. Stabilna i kontinuirana proizvodnja otkrivke je prvi korak u ostvarenju dobrih rezultata u proizvodnji uglja, s obzirom na to da je neophodno otkriti dovoljne količine uglja i blagovremeno ih pripremiti za eksploataciju. 

U istočnom delu kolubarskog ugljenog basena trenutno je aktivan kop Polje „E”, s obzirom da je na nekadašnjim kopovima Polje „D“ i „Polje „B“ završena planirana eksploatacija, dok se kop Polje „C“ implementirao u kop Polje „E“. 

• Polje „E” je projektovan u novim, eksploatacionim granicama, ali je istovremeno delom i nastavak površinskog kopa Polje B/C“ kao jednog od najstarijih površinskih kopova „Kolubare“. Lignit koji se otkopava sa ovog ugljenokopa se transportuje do pogona „Prerade“, odakle se distribuira železnicom do termoelektrana. Deo uglja ostaje za objekat Toplane i deo za široku potrošnju. 

U zapadnom delu kolubarskog ugljenog basena, otkrivanje otkrivke radi se na tri kopa – „Tamnava-Zapadno polje”, Polje „G” i „Radljevo“, dok se ugalj eksploatiše na kopovima „Tamnava-Zapadno polje” i Polje „G”. 

• Najproduktivniji kolubarski ugljenokop, koji je poslednjih godina nosilac proizvodnje, jeste „Tamnava-Zapadno polje”. Ugalj se, sa ugljenih sistema na ovom kopu, transportuje do postrojenja Drobilana. Tu se lignit melje, utovara i železnicom doprema do Termoelektrane „Nikola Tesla” u Obrenovcu. 

• U zoni PK Polje „G” je ugalj izuzetno visokog kvaliteta, koji se sistemom traka transportuje do Drobilane i koristi za popravljanje kvaliteta uglja sa „Zapadnog polja”. 

• Novootvoreni kop „Radljevo“ je najmlađi otkop u „Kolubari“. Trenutno je aktivan jedan sistem za proizvodnju otkrivke i radi se na otvaranju ugljenog sloja. 

• U okviru OC „Površinski kopovi” je i „Pomoćna mehanizacija”, koja prati proizvodni proces i daje neophodnu podršku radu kopova. U okviru ove jedinice radi se na izvođenju pomoćnih rudarskih radova, obezbeđivanju uslova za rad krupne rudarske mehanizacije, transportnih traka, industrijskih koloseka, izvođenju poslova niskogradnje, kao i organizovanju i vršenju istraživačkih radova.​

Top