Osnovni podaci

​​​​​​​​​Proizvodnj​a uglja na tri kopa​​

RB „Kolubara” je oslonac srpske energetike i osnova stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana za proizvodnju električne energije. „Kolubara” je najveći ogranak u okviru Akcionarskog društva​ „Elektroprivreda Srbije” i lider u proizvodnji uglja u Srbiji i na Balkanu. 

​Na površinskim kopovima „Kolubare” godišnje se prosečno proizvodi oko 26 miliona tona lignita, što je oko 70 procenata ukupne proizvodnje uglja u EPS-u. Sa kopova „Kolubare” dolaze tri od četiri otkopane tone uglja. Iz kolubarskog lignita se proizvede 50 procenata električne energije u Srbiji, odnosno svaki drugi kilovat-čas. 

Privredna aktivnost Rudarskog basena „Kolubara” zasniva se na rezervama lignita u Kolubarskom ugljenom basenu, koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Beograda i prostire se na površini od gotovo 600 kvadratnih kilometara. Sedište „Kolubare” nalazi se u Lazarevcu. 

Proizvodni proces trenutno se odvija na četiri površinska kopa: Polju „E”,  „Tamnava-Zapadnom polju”, Polju „G” i „Radljevu“. U procesu rada ova četiri kopa, koja se prostiru na površini od oko 80 kvadratnih kilometara, na području opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu. 

Godišnje se u RB „Kolubara” proizvodi prosečno oko 26 miliona tona uglja i oko 66 miliona kubika jalovine (otkrivke i međuslojne jalovine). Za industriju i široku potrošnju godišnje se isporuči oko milion tona lignita.​

Top