Inženjeri TENT obišli zapadni deo RB „Kolubara“

27.4.2020.

​​

Rudarski i termo sektor Elektroprivrede Srbije i tokom teških situacija, kao što je period epidemije virusa Covid19, rade pouzdano i uz veliko zalaganje svih zaposlenih, svakodnevno se ostvaruju odlični proizvodni rezultati, što je presudno za stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije.

To je rekao Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS tokom posete inženjera Termoelektrana „Nikola Tesla“ A i B iz Obrenovca koji su 25. aprila obišli zapadni deo Rudarskog basena „Kolubara“, da bi pružili podršku kolegama iz rudarskog sektora EPS-a. 

- Ideja je da se stručnjaci iz termoelektrana upoznaju bliže sa specifičnostima rada rudara i izazovima sa kojima se suočavaju i koje međusobno dele jer  su oslonjeni jedni na druge. Samo usklađen i zajednički rad rudara i inženjera u elektranama osigurava dovoljno električne energije za građane i privredu Srbije i u ovim vanrednim okolnostima – istakao je Grčić.

Obilazeći proizvodne pogone tamnavskih kopova, koji direktno snabdevaju TENT-ove kapacitete ugljem, inženjeri su se bliže upoznali sa specifičnostima rada na terenu.

Govorilo se o finalizaciji projekta uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja na tamnavskim kopovima, najsavremenijem sistemu koji će EPS-u doneti ujednačen kvalitet i uštede uglja kao resursa, efikasniji rad blokova u termokapacitetima, kao i pojačanu zaštitu životne sredine.

- Došli smo da obiđemo kolege iz „Kolubare“, da im damo podršku u ovoj situaciji kada su dodatno otežani uslovi rada – rekao je Savo Bezmarević, izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije JP EPS i istakao i da se EPS-ovi kapaciteti već spremaju za rad u narednoj zimskoj sezoni.

- Mi smo već počeli pripreme, i rudari i kolege iz termoelektrana za sledeću zimsku sezonu. Srce i baza proizvodnje električne energije je ovde, a mi dajemo punu podršku kolegama da izuzetno dobar rad koji su ostvarili od početka godine nastave i ubuduće – dodao je Bezmarević.

Prema rečima Dejana Milijanovića, izvršnog direktora za tehničke poslove proizvodnje uglja JP EPS, „Kolubara“ i TENT su dve karike jednog lanca, čije dobro funkcionisanje je baza sigurnosti elektroenergetskog sistema Srbije.

- Zahvaljujemo kolegama iz TENT-a što su došli i proveli dan sa nama. Svesni smo toga da je naš zajednički rad bitan za sistem. I rudari „Kolubare“ su posetili TENT i obišli proizvodne pogone. Radimo svi zajedno kao tim na zajedničkim zadacima – da obezbedimo kontinuiranu proizvodnju i transport uglja i proizvodnju električne energije, čime garantujemo i u ovako teškoj situaciji stabilnost elektroenergetskog sistema – rekao je Milijanović.

Delegacija TENT-a je obišla PK „Tamnava-Zapadno polje“, najproduktivniji kolubarski kop, a ovom prilikom su i posetili posadu bagera „vedričara“, jedinstvene mašine koja radi u proizvodnji uglja. Obišli su i deponiju Drobilane na kojoj je instaliran i montiran novi sistem za homogenizaciju uglja.


Врх