Napreduju radovi na infrastrukturi kopa „Radljevo“

30.3.2021.

​​​​EPS ulaže u proizvodne kapacitete Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS i Darko Glišić, predsednik opštine Ub obišli su radove na izgradnji severne obilaznice oko Površinskog kopa „Radljevo“ i izgradnji montažnog placa za rudarsku opremu u koje će EPS investirati oko tri miliona evra. 

- Svaki posao koji započnemo unutar EPS-a, a koji obezbeđuje produženje veka bilo kog proizvodnog kapaciteta je veoma važan. Kop „Radljevo“ je deo kolubarskog basena, koji su pametni ljudi predvideli i koncipirali još 1976. godine. Da bi se taj projekat realizovao trebalo je da na vlast dođu Aleksandar Vučić  i Srpska napredna stranka – rekao je Grčić podsećajući da je predsednik Srbije bio na otvaranju kopa „Radljevo“ sa rudarima. 
On je dodao da za nastavak proizvodnje otkrivke i početak kopanja uglja na kopu „Radljevo“ predstoji  niz aktivnosti. 

- Danas smo obišli radove na dva gradilišta. Jedno je za izgradnju Severne obilaznice, puta koji je širok sedam metara i dug 1.557 metara, a drugo na platou površine pet hektara gde će biti montažni plac za montiranje, servisiranja i popravku rudarske opreme. Paralelno sa gradnjom saobraćajnice krećemo i u izmeštanje vodovoda i trafostanice i za vrlo kratko vreme doći ćemo i do uglja – istakao je Grčić. 

On je podsetio da se od kolubarskog uglja u termoelektranama u Obrenovcu proizvodi 50 odsto srpske električne energije.

- Ugalj daje stabilnost u proizvodnji električne energije u Srbiji, ali to ne znači da EPS neće povećati procenat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Povećavaćemo proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora i na taj način će odnos između zelene energije i termosektora biti pozitivniji. Nema potrebe da se bilo ko plaši, ostajemo na ovom planu, a kada povećamo i izgradimo nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, procenat proizvedene struje iz uglja i iz termosektora biće manji, ali u broju tona i kilovata ostaće identičan – rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS posebno je zahvalio predsedniku Opštine Ub i zaposlenima u opštini na saradnji i efikasnosti oko sprovođenja postupka eksproprijacije zemljišta, što je preduslov svakog posla na „Radljevu“. On je naglasio da je do sada završena eksproprijacija na oko 300 hektara, što predstavlja podvig.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić istakao je značaj realizacije velikih projekata na teritoriji ove opštine.

- Projekat kopa „Radljevo“ je izuzetno značajan za Srbiju, a kamoli za opštinu Ub. Plato i severna obilaznica koje se grade jesu prvi veliki, krupni koraci na gradnji neophodne infrastrukture za razvoj projekta. Ub već nekoliko godina uživa benefite onoga što nosi realizacija jednog ovako grandioznog projekta. Želimo da se ovaj projekat razvija iz godine u godinu, a danas ste videli najbolji primer toga da ovo ide svojom predviđenom dinamikom. Očekujemo da sve bude završeno u  roku, oko Nove godine – rekao je Glišić. 

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara“ rekao je da je kop „Radljevo“ je budućnost rudarskog sektora i da daje sigurnost rudarima. 

- Uvek je bilo lobista koji bi da izmeste „prekidač“ za struju u neku drugu državu, da nas porobe, ali sam uveren da im sa ovakvim rukovodstvom naše države to neće proći – rekao je Ranković i izrazio sreću što radove na izgradnji obilaznice i montažnog placa izvodi  firma ,,Kolubara Građevinar“, ćerka firma EPS-a, što znači siguran posao za njene zaposlene. 
Врх